Siste oppdatering

Suksess med åpen dag på Kartverket

​Rundt regnet 500 personer fant veien til Kartverkets hovedkontor på Hønefoss under åpen dag 8. juni. For anledningen var kantina gjort om til «messeområde» der divisjonene, Kartmuseet og kunstforeningen stolt viste hva de holder på med.

De mange fremmøtte som var nysgjerrige på hva som skjuler seg bak dørene til Kartverket, strålte om kapp med sola. For det flotte juniværet bidro til at det var optimalt å tilby både kompasskurs og orienteringsløp for de minste.

Stemningen var upåklagelig rundt skjermer og stands der Kartverkets ansatte dyktig forklarte sine fagområder. Rett som det var, kunne man i menneskemengden overhøre «dette var interessant», «det visste jeg ikke», «wow» og «kuult».

Far og barn ved en orienteringspost. Far peker ut retning til neste post i kartet. Foto: Åsgeir Størdal
ORIENTERING: Kurs i kart og kompass for de minste, ble etterfulgt av orientering i kartverksskogen. Tommy Nenseth Andreassen og Lisa Nenseth (3) orienterer seg til neste post. Foto: Åsgeir Størdal

Frokost for næringslivet

Åpen dag startet allerede kl. 08.00, da Kartverket sammen med Ringerike Næringsforening arrangerte næringslivsfrokost. De rundt 30 fremmøtte fikk høre foredrag om Kartverkets satsingsområder.

Det er ingen tvil om at informasjonen ble verdsatt. Som en av de fremmøtte kommenterte til kartverkssjefen fremme ved talerstolen etterpå: 

«Informasjonen om alt dere driver med, burde gis til et langt større publikum. Dette er egentlig drabelig spennende!»

Tre mennesker med 3D-briller ser på en skjerm med kart. Foto: Louise Larsen
MESSEOMRÅDE: ​Kantina var rigget om til utstillingsområde hvor vi viste fram mye av det Kartverket driver med, blant annet flybilder og kart i 3D. Foto: Louise Larsen

Viktig aktør for regionen

Daglig leder Terje Dahlen i Ringerike Næringsforening var også krystallklar på betydningen av å ha Kartverket som stor, statlig aktør i regionen:

– Det er utrolig viktig for utviklingen i Ringerike, som tradisjonelt har vært en industriregion. En så stor arbeidsplass som samler så mye høy kompetanse, er viktig for oss nå. Det er på dette fundamentet vi kan bygge videre med nye virksomheter. Se på konsulentselskapene som vokser fram her: Hvordan skal de klare å vokse? Jo, fordi de ser muligheter i regionen. Vi får etter hvert en flyt av kompetanse og utvikling i samspillet mellom Kartverket og lokale virksomheter, sier Dahlen.

Johnny Welle følger opp med å bemerke at det tradisjonelt har vært lite kompetanseflyt, og at mange har vært mistenksomme til «huset i skogen» med alle sine doktorgrader.

– Derfor er det spennende nå å se hvilket omdømme vi klarer å bygge opp blant de som er i etableringsfasen; de som treffes gjennom skolen, på fotballbanen og i middagsselskapene. Det er viktig at vi her får i gang praten om hva som skjer og hvordan det jobbes hos Kartverket. I disse nettverkene kan vi skape den attraktiviteten vi trenger som arbeidsgiver, sier Welle.

Mange skolelever kikker på utstilling hos Kartverket. Noen har 3D-briller på. Foto: Louise Larsen
SKOLEBESØK: Elever og lærere fra Hønefoss videregående skole og Ringerike videregående skole besøkte oss på formiddagen. Foto: Louise Larsen

Skolebesøk

Et viktig skritt på den veien, var besøket som kom litt senere på dagen: Litt utpå formiddagen kom det 60 elever fra Hønefoss videregående skole og Ringerike videregående skole for å få omvisning hos Kartverket.

De ble delt inn i grupper og fikk en innføring i alt fra geodesi, fotogrammetri, høydemodell og sjøkart til matrikkel og tinglysing.

Kartverket-ansatt forteller om geodesi til fire skoleelever. Foto: Louise Larsen
GEODESI: Gro Grinde forteller om geodesi som er grunnlaget for jordobservasjon: Det er vitenskapen om jordens form, bevegelse, tyngdefelt og endringer i disse størrelsene. Foto: Louise Larsen

Pølser, is og brus

Klokken 15.00 var det åpen hus for familie, venner, naboer og alle andre. I tillegg til stor aktivitet i utstillingsområdet, ble det avholdt flere foredrag om både Kartverkets historie og vår rolle i samfunnet i dag.

Parallelt var det omvisning i Norsk kartmuseum. Kunstforeningen arrangerte også omvisningsturer for å vise frem noe av kunsten i Kartverket. De minste fikk en innføring i bruk av kart og kompass og fikk prøve seg på en enkel orienteringsløype rundt «huset».

Klokken 20.00 var det hele over. Da var også isdisken tom, og det var heller ikke mange igjen av de 1000 pølsene som var kjøpt inn og varmet opp i pølsekjelen.

Morten Taraldsted Brunes viser fram en kartverksbil som har ulike navigasjonssensorer på taket. Foto: Louise Larsen
KARTVERKSBIL: Morten Taraldsten Brunes viser fram Kartverkets målebil. Bilen brukes i prosjektet «Hypos – hybrid posisjonstjeneste» til å samle inn GNSS-data for å analysere hvor bra fremtidens posisjoneringstjenester blir sammenlignet med de som er operative i dag. Instrumentriggen på taket har ulike navigasjonssensorer, blant annet GNSS-mottakere, IMU (treghetsnavigasjon) og LiDAR. Foto: Louise Larsen
En voksen viser to barn modell av havbunn på en mobilskjerm. Foto: Åageir Størdal
HAVBUNN: Torstein Ådland viser fram en punktskymodell av havbunn der det ligger et vrak. Kartverket er nasjonal sjøkartmyndighet og dybdedataforvalter. Visste du at terrenget i norske kyst- og havområder er like kupert som landområdene våre? Foto: Åsgeir Størdal
Knut Karper Bjørgaas serverer pølser til gjester hos Kartverket under åpen dag. Foto: Louise Larsen
BURSDAGSMENY: Det var gratis pølser, is og brus å få på kveldsarrangementet under åpen dag. Pølsene ble servert av landdirektør Knut Karper Bjørgaas (på bildet) og resten av kartverksledelsen. Foto: Louise Larsen

Kartverket gjennom 250 år

Del
XPPT