Siste oppdatering

Kvinnekamp på kartet

Kartverket feirer 250-årsjubileum i 2023, og på Kartverket.no vier vi hver måned til et nytt tema. I anledning kvinnedagen 8. mars ser vi på hvordan kvinnene har preget Kartverket.

250-årsjubileum vignett.jpg

Med kartleggingens bakgrunn i en militær fagdisiplin, behovet for ingeniører med teknisk kompetanse og oppmåling som et reisende yrke, var Kartverket som arbeidsplass lengre enn de fleste forbeholdt menn.

Olga-Sofie-Røer-og-Hjørdis-Jacobsen-før-1940.jpg
KVINNENES INNTOG: Kartverkets trykkerivirksomhet ble en innfallsport for mange kvinnelige ansatte.

Damene som ble ansatt for å klargjøre og brette ferdigtrykte kart – falserskene – kom derfor til en mannsbastion med klart atskilte roller for kvinner og menn. Vi har tatt en prat med pensjonisten Gerd Inger Dalbu for å høre hvordan hun som falserske og kvinnelig ansatt opplevde Kartverket som arbeidsgiver.

En som selv ble arbeidsgiver, var Anne Cahtrine Frøstrup som ble den første kvinnelige kartverkssjefen i 2008. Som en av de lengstsittende kartverkssjefene i etterkrigstiden, satte hun sitt tydelige preg på Kartverket. Så hvordan var det å bli den første dronningen på veggen i møterommet Kongens utsikt?

Men 114 år etter at den første kvinnedagen ble markert og mange år med likestillingskamp, får damene bokstavelig talt sette sitt preg på kartet i samme grad som menn? Hvordan fordeles plassen når lokale myndigheter foreslår mannlige og kvinnelige adressenavn på torg, gater og veier? Vi sjekker likestillingen i Sentralt stedsnavnregister (SSR), som forvaltes av Kartverket.

Mer om

Kvinnenes inntog

Militær oppmålingstradisjon og teknisk ingeniørkompetanse dominerte lenge i Kartverket. Damene som brettet og klargjorde ferdigtrykte kart – falserskene – kom derfor til en mannsbastion. Vi har tatt en prat med pensjonert falserske Gerd Inger Dalbu om hvordan Kartverket var som arbeidsplass.

Første kvinne bak roret

Anne Cathrine Frøstrup ble tinglysingsdirektør i 2003 og avanserte til Kartverkets første kvinnelige toppleder fem år senere. Hun oppnådde i tillegg å bli blant dem i etterkrigstiden som hadde jobben lengst. Hvordan var det å bli Norges første kvinnelige kartverkssjef ved en slik mannsbastion?

Kvinnene på kartet

I år fyller Kartverket 250 år, og på Kartverket.no vier vi hver måned til et nytt tema. I anledning kvinnedagen 8.mars ser vi på hvordan kvinnene har satt sitt preg på kartet: Hvor mange gatenavn og torg vet du av som bærer kvinnenavn? Vi tar en titt på hvem som blir satt på kartet.

Del