Ved hver nye overdragelse skal det fylles ut et nytt skjøte. Det gjelder både når hele eiendommen skal overdras til nye eiere, og når eierbrøkene mellom sameiere skal justeres. Det er ikke nødvendig å finne fram det gamle skjøtet når eiendommen overføres. Når du skal sende skjøtet for tinglysing må du legge ved to eksemplarer. Enten to originaler eller en original og en kopi.
Profesjonelle aktører kan tinglyse elektronisk
Som profesjonell aktør kan du tinglyse overføring av eiendom elektronisk, dersom firmaet har avtale om elektronisk tinglysing.
Er ikke ditt foretak registrert som bruker men ønsker å tinglyse elektronisk, finner du mer informasjon på sidene om «Elektronisk tinglysing».
Nyttig informasjon før du fyller ut skjemaet
Før du begynner å fylle ut skjemaer for tinglysing er det viktig å få en oversikt over hva som er tinglyst på eiendommen. Det kan du enkelt gjøre ved å gå inn på nettsiden Se eiendom. Der får du blant annet informasjon om hvem som er hjemmelshaver og om det er tinglyste heftelser i eiendommen.
Du kan søke på tre ulike måter:
Adressen til eiendommen.
Kommune, gårds og bruksnummer. Dersom eiendommen har seksjonsnummer og/eller festenummer må du også legge til det. Du søker slik: kommunenavn eller kommunenummer (4 siffer)-gårdsnummer og bruksnummer, eventuelt festenummer eller seksjonsnummer.
Eksempelsøk: Oslo-1/100
Dersom du er usikker på adressen eller gårds- og bruksnummeret, kan du også lete deg frem i kartet på nettsiden norgeskart.no
Personen(e) som mottar en eiendom enten ved salg, gave, arv eller andre grunner, må i mange tilfeller registrere egenerklæring om konsesjonsfrihet eller søke om konsesjon hos kommunen.
Det er viktig at du undersøker om det er krav om registrering av konsesjonsforholdet før du sender dokumentene til tinglysing. Du må ta kontakt med kommunen som eiendommen ligger i for registrering, og mer informasjon. Dersom et nødvendig konsesjonsforhold ikke er registrert, vil dokumentene bli returnert uten tinglysing.
Skriv navn, adresse og fødselsnummer (11 siffer) til den som sender inn skjøtet til tinglysing. Dersom innsender er et foretak, må organisasjonsnummeret til innsenderen skrives her.
Det er opp til partene som er en del av eiendomsoverføringen å bestemme hvem som skal være innsender. Innsender vil motta det ferdig tinglyste dokumentet og faktura på tinglysingsgebyr og eventuelt dokumentavgift.
Følgebrev Legger du ved et følgebrev, vil den som har signert følgebrevet bli regnet som innsender og vil motta fakturaen og dokumentene, selv om en annen person eller foretak står som innsender på skjøtet. Les mer om hvem som får fakturaen.
Skriv gjerne telefonnummeret ditt eller e-postadressen din i følgebrevet. Da kan vi enkelt kontakte deg, dersom vi har spørsmål til saken din.
Referansenummer Feltet for referansenummer (Ref.nr) er frivillig å fylle ut, og vil være synlig på fakturaen som sendes fra oss.
Her fyller du inn kommunenummer og kommunenavn og gårds- og bruksnummer til den eiendommen som skal overdras. Feltene festenr. og seksjonsnr. fylles bare ut dersom eiendommen har slike nummer. I feltet ideell andel må du skrive inn hvor stor brøkandel av eiendommen som overdras. Skal hele eiendommen overføres skriver du 1/1. Hvis du skal overføre halve eiendommen skriver du 1/2. Hvis skjøtet gjelder flere gårds- og bruksnumre kan de påføres på linjer under hverandre.
Hvis overdragelsen ikke gjelder bygg på festet grunn, kryss av "nei" i det første feltet, og hopp over de neste 3 feltene.
Hvis eiendommen er en seksjon, skriv seksjonens sameieeierbrøk i feltet "Størrelse ideell andel". Denne kan du finne nederst på seksjonens grunnboksblad.
Spesielt for festetomter
Gjelder overdragelsen bygg på festet grunn, kryss av for dette. Kryss også ja for transport av festeretten.
Realsameie
Dersom du skal knytte en mindre del av en eiendom til hovedeiendommen som overføres, kan du krysse "ja" i dette feltet.
Kjøpesummen er det mottakeren betaler for eiendommen. Kjøpesummen vil i de fleste tilfeller bestå av penger, men kan også bestå av andre verdier som overtakelse av lån og lignende. Du må skrive den totale verdien av kjøpesummen i kroner. Hvis overdragelsen er en gave kan du skrive kr. 0,-.
Omsetningstype
Kryss av det som passer. Hvis overdragelsen er en gave mellom ektefeller må det være avtalt i en ektepakt. Les mer om ektepakter.
Dokumentavgift
Her skal du skrive summen som utgjør avgiftsgrunnlaget for beregning av dokumentavgift. Summen skal være eiendommens salgsverdi, også kalt markedsverdi. Markedsverdien er summen som eiendommen kunne blitt solgt for på det frie markedet i dag.
Ved fritt salg vil avgiftsgrunnlaget i punkt 3 ofte være det samme beløpet som kjøpesummen i punkt 2. Hvis overdragelsen er en gave, eller du av andre grunner betaler mindre enn full markedsverdi, må du likevel oppgi full markedsverdi som avgiftsgrunnlag i punkt 3.
Overføre andel av eiendom
I punkt 3 skal du føre opp verdien av andelen som blir overført. Dersom bare halvparten av eiendommen blir overført, skal du skrive halvparten av eiendommens verdi.
Fritak for dokumentavgift
Dersom du har krav på fritak for dokumentavgift, må du oppgi paragrafen i dokumentavgiftsloven eller stortingsvedtaket der fritaksregelen står. Skriv også noen stikkord om hva det gjelder, og legg ved nødvendig dokumentasjon. Les mer om dokumentavgift og hvilke fritak som finnes.
Ulike beløp i punkt 2 og 3
Hvis du ikke har krav på fritak for dokumentavgift, og beløpene i punkt 2 og 3 er ulike, må du forklare oss hvorfor beløpene er forskjellige. Hvis du har krysset av for "gave", er dette god nok forklaring.
Her skal du skrive navn og fødselsnummer (11 siffer) på den eller de som eiendommen overdras fra. Dersom det er et foretak som skal overdra eiendommen må foretakets organisasjonsnummer skrives her.
Ideell andel
Under ideell andel må du skrive inn hvor stor andel av eiendommen som overdras. Du skal skrive den ideelle andelen i brøk. Hvis det er flere avgivere må du oppgi hvor stor eierandel som overføres fra hvem. Summen av brøkene i punkt 4 skal være den samme som i punkt 1 og punkt 5.
Her skal du skrive navn og fødselsnummer (11 siffer) på den eller de som motta eiendommen. Dersom det er et foretak som skal motta eiendommen må foretakets organisasjonsnummer skrives her.
Hvis en eller flere mottakere er utenlandske statsborgere må de oppgi D-nummer istedenfor fødselsnummer. Dersom de ikke har D-nummer kan de søke om det samtidig med innsendingen av skjøtet.
Feltet "Fast bosatt i Norge" er ikke nødvendig å fylle ut.
Avtaler som skal og kan tinglyses
Dette feltet skal du bare fylle ut hvis du ønsker å tinglyse en rettighet. Her kan du skrive inn nye avtaler som knytter seg til eiendommen, og som blir inngått i forbindelse med overdragelsen. Dette kan være for eksempel være en veirett, bruksrett, vannrett, forkjøpsrett, eller andre rettigheter i fast eiendom. Les mer om tinglysing av rettigheter
Hva skal ikke skrives inn her?
Rene økonomiske avtaler om betaling og lignende kan ikke tinglyses. Dersom det er påført noe som ikke kan tinglyses kan du risikere at dokumentet kommer i retur uten å bli tinglyst.
Beskrivelse av rettighet
Rettigheten må beskrives så presist som mulig. Dersom det er stedfestet rettighet, for eksempel en parkeringsrett, bør du legge ved en tegning eller en kartskisse.
Den som får rettigheten
Den som får rettigheten må oppgis med navn og fødselsnummer (11 siffer) eller organisasjonsnummer.
Dersom rettigheten skal tilhøre en eiendom må du skrive inn hvilken kommune det gjelder, og gårds og bruksnummeret. Dersom eiendommen har et festenummer eller seksjonsnummer må du også skrive det.
Signatur fra den som gir fra seg en rettighet
Hvis rettigheten blir gitt av en person som ikke signerer i punkt 9 på skjøtet, for eksempel en nabo, må den som gir fra seg rettigheten signere og påføre sitt fødselsnummer direkte i punkt 6.
Dato og utsteders underskrift
Ved bruk av løse ark skal utstederen signere nederst på alle arkene. Utstederen er den personen som gir fra seg eller selger eiendommen. Utstederen skal også alltid signere i punkt 9.
Side 2
Her kan du føre opp andre avtaler. Disse vil ikke bli tinglyst.
Helårsbolig eller fritidsbolig
Dette feltet skal signeres av kjøper dersom overdragelsen gjelder en eller flere seksjoner som brukes som helårsbolig eller fritidsbolig.
Mottakeren kan alternativt signere på en erklæring som viser til punkt 7. Erklæringen sendes inn i samme konvolutt som skjøtet. Signaturen må være original.
Mottakeren kan også gi fullmakt til noen andre som signerer i punkt 7. Fullmakten må legges ved skjøtet som du sender inn.
Dersom du overtar en næringsseksjon, trenger du ikke signere.
Sivilstanden til den som gir fra seg eiendommen
Kryss av for det som passer. Hvis eiendommen som overdras er felles bolig for ektefelle eller registrerte partner, må ektefellen eller partneren samtykke til overdragelsen. Et eventuelt samtykke skal skrives i et eget felt under utsteders underskrift i punkt 9.
Samboere
Samboere skal krysse "nei" på det første spørsmålet, og ikke fylle ut de to andre spørsmålene.
Den som overfører eiendommen
Den som selger eller gir fra seg eiendommen skal signere her. Dersom selger eller avgiver er en annen person enn den som står som eier i grunnboken, må du også fylle ut side 3. Dette er ikke nødvendig hvis utstederen har fullmakt fra hjemmelshaveren. Les mer om hvem som skal signere ved tinglysing.
Ektefelles/registrert partners underskrift
Denne skal du fylle ut dersom overdragelsen gjelder felles bolig, jamfør punkt 8.
Vitner
Her skal den eller de som bevitner signaturen til selger eller avgiver signere. Hovedregelen er at to myndige personer som er bosatt i Norge skal bekrefte underskriften. Vitnene kan ikke være i nær slekt med den som mottar eiendommen. Les mer om hvem som kan være vitner.
Bortfesters underskrift
Fylles ut dersom det er nødvendig, jamfør punkt 1.
Side 3
Side 3 skal du fylle ut dersom det er en annen enn den som har hjemmel til eiendommen som signerer som selger eller avgiver i punkt 9, og det ikke er lagt ved fullmakt.
Alle sidene av skjøtet skal sendes inn til tinglysing, også når side 3 ikke er fylt ut.
Ofte stilte spørsmål
Utsteder er den som selger, eller overfører eiendommen til noen andre. Dersom du bruker løsark skal selgeren signere nederst på alle sidene. Den som selger eller overfører eiendommen skal alltid signere i punkt 9 på skjøtet.
norsk eiendomsmegler, jurist med tillatelse til å være fagansvarlig og ansvarlig megler, megler som har tillatelse til å være ansvarlig megler eller eiendomsmeglerfullmektig
norsk advokat eller autorisert advokatfullmektig
norsk person med tillatelse fra Tilsynsrådet for advokatvirksomhet til å drive rettshjelpsvirksomhet
norsk dommer eller jordskiftedommer
norsk lensmann, politistasjonssjef eller politibetjent
norsk namsmann eller namsfullmektig
norsk forliksrådsmedlem
norsk statsautorisert eller registrert revisor
norsk eller utenlandsk notarius publicus
Ja, dersom eiendommen eller borettslagsandelen er felles bolig for deg og din ektefelle må han/ hun samtykke når du skal pantsette eller overføre. Dette følger av ekteskapsloven § 32.
Erklæringen som sivilstand på skjemaene må derfor alltid fylles ut, også for ugifte.
Vanlig saksbehandlingstid hos Kartverket er to dager, og i tillegg må du beregne tid til ordinær postgang.
E-posten er sendt