Siste oppdatering

Kartverkets kalorifrie Kinderegg

Påske til lands, til vanns eller til fjells? Kartverket frister med det statlige, kalorifrie alternativet til et Kinderegg: Garantert fritt for fetende sjokolade, kun pakket med statsautoriserte, trygge ting som sjøkart, oppdaterte turkart på mobilen, livreddende nødplakat og gratis kompasskurs.

Kartverket har nyttige tips både til båtfolk, skigåere og hytteeiere nå som påska straks står for døra. Her kan du lese mer om gratis kart både til lands og til vanns, på mobil og papir, hvordan du bruker kart og kompass riktig, og en nyttig nødplakat til hytta.

Påskeegg med turskilt og nødplakat. Foto: Iver Daaland Åse/ Kartverket
PÅSKEFJELL: Har du tenkt deg til fjells eller sjøs i påska, har Kartverkets påskeegg noen nyttige tips som du bør ta med deg på turen. (Ill.foto: Iver Daaland Åse/ Kartverket)

Adresse og nødplakat kan redde liv

I påska reiser mange på hytta. Noen mangler veiadresse til fritidsboligen sin, noe som kan få konsekvenser når minuttene teller:

– Det er nær 480 000 fritidsboliger i Norge. Mange kommuner har gjort en kjempejobb med å sørge for at hytteeiere har ei unik hytteadresse, men fortsatt mangler ca 25.000 hytter ei adresse, sier Kartverkets fagansvarlige for adresser Inger Margrethe Kristiansen.

Uansett om hytta di har egen adresse eller må finnes ved hjelp av koordinater, er Kartverkets nødplakat god å ha: Da kan du og dine gjester raskt lese av hyttas posisjon og gi beskjed til redningsmannskapet dersom ulykka inntreffer. Husk å henge den på et lett synlig sted der alle ser den og raskt kan finne den igjen!

Kvinnelig ansatt i Kartverket med gatenavn-skilt med påskriften "Navnløs". Foto: Sveinung Engeland/ Kartverket
HYTTEADRESSER: Fagansvarlig for adresser i Kartverket, Inger Margrethe Kristiansen, understreker betydningen av å ha adresse på hytta. Navnløse adresser kan være en utfordring når minuttene teller. Foto: Sveinung Engeland/Kartverket

– Særlig hvis du leier ut hytta kan det være vanskelig å forklare hvor den er uten adresse eller nøyaktig posisjon, sier Kristiansen. Les mer om hvordan du lager nødplakat til hus og hytte eller gå direkte til Norgeskart.no. Der kan du enkelt skrive ut nødplakat ved å plassere markøren på riktig sted og velger "Lag nødplakat" i venstremenyen.

Gratis kart-app «Hvor?»

De fleste har i dag en smarttelefon, og mange bruker GPSen på den for å finne gateadresser. Men visste du at du også kan få de topografiske papirkartene fra Norge 1:50.000 rett på mobilen – gratis og tilgjengelig uten mobildekning?

Snøkledt hytteområde i Valdres med høyt fjell bak. Foto: Åsgeir Størdal
PÅSKEFJELL: Enten du skal gå i fjellet eller i skogen i påska, er Kartverkets mobil-app kjekk og gir deg gratis Norge 1:50 000-kart rett i mobilen. (Ill.foto: Åsgeir Størdal)

Kartverkets mobil-app «Hvor?» kan være gull verdt, særlig hvis du skal gå fra hytte til hytte i fjelltrakter hvor det er skiftende mobildekning. Mobil-apper for veinavigasjon er uansett lite egna til å navigere på fjellet. Med Kartverkets mobil-app «Hvor?» får du kartene med høydekurver og nord/sør-streker, slik at det er lett å orientere seg.

Kartverkets kartapp «Hvor?» er gratis, og det samme er mobilkartene som lagres på telefonen din. Dermed har du alltid kart som viser hvor du er – også utenfor dekning. Mobilappen har sporing og posisjonsdeling, samt kartdata både i svenske og finske grensetrakter. Trygghet på tur er viktig. Ikke rart at mobilappen «Hvor?» er lastet ned over 100 000 ganger!

Les mer om kartappen Hvor? eller last ned via App Store og Google Play.

Google Play   App Store

Papirkart gir trygghet

Det er kjekt med kart og posisjon rett i mobilen, men du kommer fortsatt ikke utenom at papirkart gir deg en strømløs trygghet. Skal du planlegge en lengre tur, er det dessuten lettere å holde oversikten på en større «papirskjerm». Gratis er det også:

Skispor i lav kveldssol. Foto: Åsgeir Størdal
NÅR SKYGGENE BLIR LANGE: ...er det greit å komme seg i hus. Ta med deg gratis turkart som du kan skrive ut på din egen printer, så finner du veien trygt hjem. Foto: Åsgeir Størdal

Kartverkets turkart «Norge 1:50 000» kan enkelt skrives ut via funksjonen «Mitt turkart» i norgeskart.no. Kartene har tilnærma samme utforming som papirkartene du kjøper i butikken, og du kan være sikker på at du får siste versjon: Kartgrunnlaget oppdateres nemlig hver uke, blant anna basert på tilbakemeldinger som du kan være med på å gi gjennom «Rettikartet.no».

Du velger akkurat hvilket område du vil lage et turkart fra, og kan skrive ut kartene på A4-skriver. Ønsker du kart i stort format, kan dette bestille kart hos en av våre forhandlere. Les mer på turkart-sidene våre eller gå til Norgeskart.no for å lage turkart.

Gratis kart og kompass-kurs

Men om du skal ha nytte av papirkart, må du kanskje friske opp hvordan du bruker kart og kompass? Fortvil ikke: Kartverkets Kinderegg byr på statsautorisert kompasskurs – lekende lett på 1-2-3:

  1. Legg kompasskanten fra startpunkt til sluttpunkt, slik at kurspila (ikke den bevegelige kompassnåla) peker i gåretningen.
  2. Hold kompasset i ro mot kartet og drei den vribare skiva i senter inntil N-merket i kompasshuset peker mot nord på kartet (oppover i leseretningen) og kompasshusets streker er parallelle med kartets nord/sør-linjer.
  3. Ta kompasset bort fra kartet, hold det flatt i hånda og vri deg sakte inntil den røde, frittflytende kompassnåla peker samme vei som strekene inne i kompasshuset. Kompassets kurspil peker nå den retningen du skal gå.

Husk at kompasset kun gir deg luftlinje fra der du tar ut kursen til dit du skal, noe som sjelden er farbar vei i norske fjell og skoger. Derfor bør du splitte opp dagsetappen i flere korte biter, og ta med i beregningen når du må dreie på grunn av terrenget. Legg opp kursen din mellom merkepunkter som er synlige i terrenget, så som småknauser og store steiner, bekkesvinger og elveutløp, eller markerte kantsoner mellom vann, skog og myrer.

Noen steder må du også korrigere for misvisning, særlig hvis du skal orientere over lengre strekninger. Det kan du lese mer om i Kartverkets kompasskurs.

Påske på sjøen

Er din påskestemning betinga av salt havluft i nesen? Sørg for en god og trygg opplevelse når du tar med familien på sjøen. Bruk sjøkartet til å gjøre deg kjent med området du skal seile i: Det er ingen grunn til å gå på grunn.

Med Kartverket på laget legger du grunnlaget for å ha kontroll ute på sjøen. Start planleggingen av påskeseilasen i oppdaterte sjøkart og sjekk ut muligheter og begrensninger langs kysten i farvannsbeskrivelsen Den norske los.

Ta en innføring i sjøkartet, ha tydelige roller ombord, og pass godt på kartleseren. Øvelse gjør mester – både for gammel og ung: Tar du båtførerprøven? Her kan du laste ned gratis skolekart til båtførerprøven

Les mer om hvordan du får en god opplevelse på sjøen.

Del
XPPT