Vellykket test av laser mot satellitt
Det betyr at det snart blir installert et nytt instrument som kan spore og måle avstand til satellitter, en SLR, ved jordobservatoriet i Ny-Ålesund.
Ved jordobservatoriet i Ny-Ålesund på Svalbard har Kartverket avansert geodetisk utstyr. Det siste instrumentet som ennå ikke er installert, er en SLR (Satellite Laser Ranging) som lages av NASA.
– SLR-en sporet nylig sin første satellitt i bane over Washington DC i USA, ved å måle avstanden med laser. Det betyr at utstyret snart kan monteres ved vårt jordobservatorium, forteller fagdirektør Gro Grinde i Kartverkets geodesidivisjon.
Forteller oss om jordas form og bevegelse
SLR er et av instrumentene som er nødvendig for å gi oss mer informasjon om jordas form og bevegelser. Instrumentet gir informasjon om hvor satellittene befinner seg i forhold til jorda.
– Dette gjør igjen at satellitter kan brukes til både navigasjonsformål og klimaovervåking. Et slikt geodetisk laserinstrument på 79 grader nord forbedrer kraftig satellittdataene som brukes til å overvåke hav- og isendringer, sier Grinde.
I tillegg gir det informasjon om hvordan sentrum av jorda beveger seg. Dette er 0-punktet (origo) i koordinatsystemene til kart- og navigasjonssystemer.
Suksessfull test av laser (SLR)
Fakta Norges geodetiske jordobservatorium i Ny-Ålesund
Geodesi er vitenskapen som kartlegger bevegelser i jordoverflaten, jordas rotasjon og jordas nøyaktige plassering i verdensrommet.
Det geodetiske jordobservatoriet i Ny-Ålesund er det nordligste observatoriet i sitt slag. Det inngår i et verdensomspennende forskningsnettverk innen geodesi.
Jordobservatoriet er Norges viktigste bidrag til en bedre geodetisk referanseramme for jorda, noe FNs generalforsamling oppfordrer verdens land til å styrke.
Fra observatoriet måler Kartverket jordas bevegelser og posisjon med flere geodetiske måleteknikker til samme tid og på samme sted.
Fakta Hva er SLR – Satellite Laser Ranging?
SLR er den viktigste teknikken for å bestemme satellittenes avstand til jordas massemiddelpunkt med millimeters presisjon.
Et laserlys fra bakken sendes mot satellittenes speil (en laserreflektor) der det sendes i retur.
Ved å ta tiden på når lyset ble sendt og når det kommer tilbake, kan vi bestemme avstanden til satellitten, siden vi kjenner lysets hastighet.
Ved å gjenta målingene hver gang satellitten passerer, kan vi beregne satellittens nøyaktige bane.
Fakta NASA og Kartverket
Kartverket har i flere tiår hatt et samarbeid med NASA om forskning og kunnskapsutveksling.
NASA og Kartverket signerte en ny avtale om forskningssamarbeid i 2017.
Kontrakten mellom Kartverket og NASA er et utviklingsprosjekt, som skal levere SLR til observatoriet.
Samarbeidet har stor betydning for jordobservasjon i nordområdene. SLR vil gi en kraftig forbedring av satellittdata som brukes til å overvåke hav- og isendringer.
E-posten er sendt