Siste oppdatering

Jubilerer med åpent hus

8. juni vil Kartverket markere sitt 250 års-jubileum med åpent hus på hovedkontoret på Hønefoss. Tilsvarende arrangement vil også bli markert på kartkontorene rundt om i Norge, men på ulike datoer.

Naboer, venner og familie inviteres til en spennende dag for å gi et glimt av vår historie og for å vise frem noe av det Kartverket er i dag. Her kan du se fullt program for dagen.

– Vi gleder oss til å vise omgivelsene hva vi holder på med og synliggjøre hvilken verdi vi skaper for samfunnet, og ikke minst den viktige samfunnsfunksjonen vi har. Jubileet skal markeres på våre kontorsteder over hele landet. Det vil bli en lokal vri på arrangementene, og vi håper mange vil ta turen innom enten hovedkontoret eller et av våre fylkeskartkontor, sier direktør for region og samfunnskontakt, Mona Strøm Arnøy.

I dag er det nærmere 500 som har Kartverket på Hønefoss som sitt arbeidssted. Kartverket er stor arbeidsgiver i ringeriksregionen, som mange ikke kjenner til.

Pølseservering på Hønefoss

Hovedkontoret på Kartverket inviterer til åpen dag 8. juni hvor vi viser frem hva de ulike divisjonene jobber med. Det vil bli små foredrag, omvisning i kartmuseet og noe av kunsten som vi har.

Det vil bli opplæring av kart og kompass og orientering for de minste. Og selvfølgelig vil det bli servert pølser.

Dørene åpnes kl. 15.00 frem til kl. 20.00.

Markering ellers i landet

Mona Strøm Arnøy, direktør for region- og samfunnskontakt i Kartverket, smiler.
VELKOMMEN: Direktør Mona Strøm Arnøy i region- og samfunnskontakt håper mange tar turen innom Kartverket når vi arrangerer åpen dag rundt om i landet.

– Det blir en lokal vri på arrangementene på våre kontorsteder i hele landet. De vil bli holdt på begge sider av sommeren, og med ulikt innhold. Jeg håper mange er nysgjerrige på hva vi driver med og besøker oss, sier Strøm Arnøy.

Vi vil annonsere arrangementene på våre nettsider og i nyhetsbrevene fremover.

Fra militær virksomhet til en moderne etat

Kartverket har utviklet seg fra en militær virksomhet grunnlagt i en anspent geopolitisk tid, til dagens moderne virksomhet. Nå er geodata og eiendomsinformasjon en helt kritisk del av samfunnets felles digitale grunnmur.

Det var ikke et rett og flatt land den dansk-tyske generalen Wilhelm von Huth fikk i oppdrag å måle opp i 1773. Med vår beliggenhet på toppen av Europa fra 58° til 71° nord, og med et landskap preget av høye fjell, dype daler og lange fjorder, ble det en svært krevende oppgave.

Norge var i union med Danmark fram til 1814. Det politiske forholdet til nabolandet Sverige ble svært anspent da Gustav 3. ble konge i Sverige i 1771. Den dansk-norske kongen ønsket derfor å forberede seg i tilfelle krig.

Wilhelm Von Huth foreslo å kartlegge norske områder mot grensen til Sverige. 14. desember 1773 ble Norges Grændsers Opmaaling etablert.

Fra den spede begynnelsen i 1773 og frem til i dag har det altså gått 250 år, noe som gjør Kartverket til den eldste tekniske etaten i Norge.

Les merKartverkets historie gjennom 250 år

Del
XPPT