Siste oppdatering

Del dine blinkskudd fra riksgrensen i sommer

Kartverket og det svenske Lantmäteriet oppfordrer turgåere langs den norsk-svenske riksgrensen om å dele sine blinkskudd på sosiale medier i sommer.

– Vi vet at det er mange ivrige turgåere langs riksgrensen som flittig deler sine bilder av riksrøyser, hjertesteiner og grensegater i sosiale medier. Vi har til og med noen som konkurrerer i å samle på riksrøyser. Om du går tur i sommer, håper vi du deler bildene med oss, sier teknisk ansvarlig og feltleder Tor Erik Bakke i Kartverket.  

Han understreker at det er mange blinkskudd langs riksgrensen.

Europas lengste sammenhengende landegrense

Sammen med svenskene i Lantmäteriet går Kartverket opp riksgrensen med et intervall på hvert 25 år. Nå skal den norsk-svenske riksgrensen måles inn med moderne måleutstyr, og sørge for at riksgrensa stemmer på centimeternivå. I tillegg skal riksrøysene ryddes, males og restaureres. Arbeidet pågår til 2024. Riksgrensen er 1630 kilometer lang, og er den lengste sammenhengende landegrensen mellom to nasjoner.

– Vi møter stadig vekk turgåere langs svenskegrensen når vi jobber. Det er hyggelig å se at riksgrensen også har en annen funksjon enn den rent tekniske - som en delegrense mellom landene våre, sier Bakke, som har hatt ansvaret for feltarbeidet på riksgrensen siden 1993.

" width=
FLOTTE TURMÅL: – Det er hyggelig å se at riksgrensen også har en annen funksjon enn den rent tekniske - som en delegrense mellom landene våre, sier Tor Erik Bakke som oppfordrer turgåere å dele sine blinkskudd. Foto: Tor Erik Bakke

Deler oppmålingsarbeidet

Moderne målemetoder, GNSS-teknologi, brukes for å måle inn grensemerkenes posisjon. Norge skal gjøre arbeidet i den søndre delen av riksgrensen fra Iddefjorden i Halden til Lierne, mens Sverige tar den nordre grensekorridoren fra Lierne til Treriksrøysa.

– På grunn av pandemien har vi hatt begrenset kontakt med svenskene ute i felt i dette arbeidet som startet i 2020. Vi har planlagt et besøk på riksgrensens høyeste grensemerke, på Sylan, senere i sommer – og håper det lar seg ordne rent praktisk. Her er det fantastisk fint, og da regner jeg også med at vi som jobber i felt drar frem kameraet, sier Bakke.

Du kan lese mer om riksgrensen her

Konkurransevilkår

Kartverket og Lantmäteriet oppfordrer deg altså til å dele dine bilder og filmer fra grensen i sommer. De gule riksrøysene er vakre kulturminner og supre turmål for hele familien. Vi ønsker å se dine blinkskudd under emneknaggen #pågrensen på Instagram. Alle kan delta, men husk at du må ha åpen konto for at vi skal kunne se ditt bidrag.

Kartverket trekker fire tilfeldige vinnere etter konkurranseslutt som får en pakke med diverse effekter fra både Kartverket og Lantmäteriet i posten. Konkurransen pågår til og med 6. august. Alle som blir trukket ut får premie tilsendt i august.

Konkurransen ikke er sponset, oppfordret eller administrert av Instagram.

Del
XPPT