Siste oppdatering

Kart blir mer tilgjengelige for blinde og svaksynte

Kartverket tester teknologi som gjør geografisk informasjon tilgjengelig for blinde og svaksynte. Prosjektet med taktile kart har som mål å forbedre orientering og mobilitet for personer med synshemming.

Geomatikkdagene 2025

Geomatikkdagene er et årlig bransjetreff som samler fagfolk fra hele Norge til foredrag og drøfting. Tema i år er hvordan geografisk informasjon kan møte utfordringene vi står foran:

Kampen om arealene skjerpes, sikkerhetspolitikk påvirker infrastruktur og beredskap, og bærekraftige løsninger trengs for å nå klimamålene. Samtidig krever trange kommunale budsjett effektive løsninger for planlegging og utvikling. Les mer på konferansens nettsider.

Taktile kart er spesialdesignede kart som kan leses ved berøring. Ved hjelp av hevede symboler og teksturer som kan føles med fingrene, gir disse kartene kontekst og orienteringshjelp.

Selv om konseptet ikke er nytt, har teknologiske fremskritt gjort det enklere og billigere å produsere slike kart.

Det har gjort at Kartverket har satt igang et prosjekt der de forsker mer på mulighetene.

Samarbeid med Norges Blindeforbund

– Kartverkets arbeid med taktile kart startet på et møte i Nederland i 2023, hvor kartmyndigheter fra hele Europa deltok. Møtet inspirerte oss til et samarbeid med Norges Blindeforbund og Geodata.

Det forklarte Carl William Lund og Henrik Gulliksen Schüller fra Kartverket da de viste deler av arbeidet under bransjetreffet Geomatikkdagene 2025 som avsluttes i Bergen i dag.

To mannlige kartverksansatte Carl William Lund og Henrik Gulliksen Schüller demonstrerer taktile kart for blinde og synshemmede
VIKTIGE BRUKERBEHOV: Carl William Lund (t.v) og Henrik Gulliksen Schüller fra Kartverket fortalte at de taktile kartene for blinde og synshemmede er utvikla i samarbeid med Norges Blindeforbund og Geodata. (Foto: Iver Daaland Åse, Kartverket)

– Vi ville lære mer om brukerbehovene og se om vi kunne utvikle løsninger som gjør geografisk informasjon mer tilgjengelig, legger duoen til.

Øker uavhengigheten

Globalt er det anslått at 37 millioner mennesker er blinde, og 124 millioner er svaksynte. I Norge lever over 320 000 personer med synshemming.

Taktile kart har stor nytteverdi for blinde og svaksynte, og kan brukes på to måter: for orientering med tanke på mobilitet, eller for å kommunisere geografisk informasjon.

Begge deler fremmer økt tilgjengelighet, gjør blinde og svaksynte mer uavhengige og skaper stedstilknytning.

Forenklet framstilling

Mannlig kartverksansatt Carl William Lund viser taktile kart på Geomatikkdagene 2025
TILGJENGELIGHET: Prosjektet «Å se med hendene» representerer et viktig skritt mot mer inkludering for blinde og svaksynt, mener Carl William Lund. (Foto: Iver D. Åse, Kartverket)

Produksjonen av taktile kart starter ofte i GIS- eller designverktøy som QGIS eller Illustrator. Kartene må forenkles og tilpasses for å være lesbare ved berøring.

Svellpapir er en vanlig metode. Da tegnes kartet med svart blekk på en type spesialpapir. Når dette varmes opp, skapes konturer gjennom hevede linjer og symboler.

For å standardisere taktile kart, må det lages nasjonale symbolbiblioteker og maler. Videre brukertesting trengs for å sikre at kartene er funksjonelle og brukervennlige.

Veien videre

Mannlig kartverksansatt Henrik Gulliksen Schüller demonstrerer taktile kart
REVOLUSJON: Henrik Gulliksen Schüller mener utviklingen av taktile kart kan revolusjonere geografisk tilgjengelighet for blinde og svaksynte. (Foto: Iver Daaland Åse, Kartverket)

Prosjektet «Å se med hendene» representerer et viktig skritt mot en mer inkluderende verden, hvor blinde og svaksynte får lik tilgang til geografisk informasjon.

– Kartverket håper å få utvide bruken av taktile kart til kollektivtransport, parker, museer og turistområder, sier Lund.

– Vi tror samarbeidet med Blindeforbundet og Geodata sammen med den teknologiske utviklingen gjør at taktile kart kan revolusjonere måten synshemmede navigerer og opplever verden på, avslutter Schüller.

XPPT