Siste oppdatering

Svalbard har fått nytt høydegrunnlag

En ny vertikal referanseramme gir mer presise høyder på Svalbard. Dette styrker kartlegging, overvåking av klimaendringer og beredskap i Arktis.

To personer i gule jakker utfører feltarbeid langs en grusvei ved siden av hav, med fjellandskap i bakgrunnen under en skyet himmel.
FELTARBEID: Grunnlagsnettet i Longyearbyen er oppdatert etter GNSS-målinger og nivellement – en metode for å måle høydeforskjeller mellom punkter på bakken med svært høy presisjon. Kartverket har vært ute på feltarbeid og gjort nye målinger på Svalbard. Foto: Olav Vestøl

Den vertikale referanserammen på Svalbard har aldri vært like klart definert og realisert som i fastlands-Norge. Arbeidet med nytt høydegrunnlag på Svalbard har Kartverket gjort i samarbeid med Norsk Polarinstitutt og lokalstyret i Longyearbyen.

– Klimaendringer og smeltende isbreer påvirker både naturmiljøet, landskapet og tyngdefeltet på Svalbard, samtidig som landhevingen i området akselererer. Når vi skal overvåke og kartlegge disse endringene, trenger vi entydige referanserammer, sier fagspesialist Olav Vestøl i geodesidivisjonen i Kartverket.

Arbeidet styrker infrastrukturen for næringsvirksomhet, sikkerhet og beredskap, og er et viktig bidrag for Norges tilstedeværelse på Svalbard med tanke på den geopolitiske interessen rundt øygruppa.

Mer presise høyder over havet

Referanserammer er grunnlag for all geografisk informasjon – for kart, posisjonering, jordobservasjon og måling av klimaendringer.

Tidligere har det vært utfordringer med å få høydene i Longyearbyen og Ny-Ålesund til å stemme overens, da høydebestemmelser med GNSS (Global Navigation Satellite System) har vært unøyaktige på grunn av en unøyaktig geoidemodell. Geoiden er referanseflaten for fysiske høyder og samsvarer omtrentlig med middelvann – vannstandens midlere nivå.

Den nye, forbedrede høydereferansemodellen for Svalbard gir mer presise høyder og erstatter den gamle modellen (ArcGP2006-sk). Bytte av referansemodellen fører til endringer av høydene på hele øygruppa, og innebærer i praksis at det er innført en ny vertikal referanseramme – et nytt høydegrunnlag – på Svalbard.

Brukes i kartleggingen av Svalbard

Bakgrunnen for endringen er nye målinger gjort i 2023. Da ble grunnlagsnettet i Longyearbyen oppdatert etter GNSS-målinger og nivellement – en metode for å måle høydeforskjeller mellom punkter på bakken med svært høy presisjon.

Den nye høydereferansemodellen brukes allerede av Norsk Polarinstitutt og Longyearbyen lokalstyre i forbindelse med en ny flyfotograferings- og kartleggingskampanje for hele Svalbard, som startet i 2024. 

– Forrige gang vi flyfotograferte og kartla hele Svalbard måtte vi kombinere flere geoidemodeller for å få et godt nok produkt. Når vi nå har fått en oppdatert referanseramme for hele øygruppa, vil våre kart og data få en bedre og mer ensartet høydenøyaktighet. Men det gjenstår fortsatt mye viktig arbeid for å få en god nok modell for å kunne overvåke de klimatiske endringene som skjer på Svalbard, sier sjefsingeniør Anne Urset ved Norsk Polarinstitutt.

Samtidig datafangst

Når Svalbard nå flyfotograferes på nytt, blir det også gjort tyngdemålinger. Dette er målinger som gir oss data om variasjoner i jordens tyngdekraft, som trengs for å forstå hvordan jorden er formet og hvordan massen er fordelt.

– Tyngdedata er nødvendig for å lage nøyaktige geoidemodeller. Innsamlingen av nye tyngdedata gjør at vi kan forbedre høydegrunnlaget ytterligere i framtiden. Det betyr at den nye referanserammen må oppdateres igjen senere, forteller Vestøl.

For områdene Longyearbyen og Ny-Ålesund vil disse endringene bli små, siden høydene der er bestemt med tradisjonelle målemetoder.

Krevende jobb

Å lage en god og pålitelig vertikal referanseramme for høyder på hele Svalbard krever en stor innsats hvor Kartverket tar i bruk både:

  • GNSS-data (Global Navigation Satellite System)
  • presisjonsnivellement
  • tyngdemålinger
  • vannstandsmålinger
  • satellittaltimetri – en metode for å måle havnivå og høyde på jordoverflaten ved hjelp av satellitter, kan bli aktuelt ved senere oppdateringer

– Dette er et viktig steg i arbeidet med å få en entydig høydereferanse for hele Svalbard, sier Vestøl.

Internasjonalt register for koordinatsystemer

Den gamle høydereferansen, kjent som SVD2006, er registrert med kode 20 000 i det internasjonale registeret ESPG Coordinate Systems Worldwide. Siden denne referanserammen er definert gjennom Arctic Gravity Project 2006 (ArcGP2006-sk), kan den ikke brukes for å angi den nye referanserammen.

Den nye vertikale referanserammen for Svalbard vil få navnet SVD2024 og får snart sin egen kode i registeret ESPG.

01.08.2024

Rapport: Ny høydereferansemodell i Longyearbyen

Rapport no. 19/04811-23 
ISBN 978-82-7945-476-2

Kontakt

Del
XPPT