Se flyfoto av flommen
Flybilder fra berørte flom- og skredområder i Hønefoss, Vikersund, Drammen, Vinstra, Espedalen, Jøra og Gausdal er publisert på «Norge i bilder» – og flere foto er på vei. Nå laserskanner vi også utvalgte områder.
På hasteoppdrag ble berørte flom- og skredområder i Innlandet og Viken flyfotografert etter ekstremværet «Hans» i august. Målet var å gi et helhetlig bilde av flomsituasjonen – og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og kommunene mulighet til å oppdatere flomsone- og reguleringskart for å unngå fremtidige skader.
Områder som er flyfotografert
Først ble Hol, Gol og Nesbyen fotografert, og deretter områdene:
- Begnadalen, Krøderen, Hønefoss til Drammen
- Mjøsa (Lillehammer, Gjøvik og Hamar)
- Hele Randsfjorden
- Tyrifjorden
- Espedalen og Gausdal
- Nedre Glomma
- Ottadalen og deler av Gudbrandsdalen
- Valdres
- Hol og Ål
Rundt 2790 km2 flyfoto med datainnsamling er gjennomført. Alt under varierende skydekke og til dels ganske vanskelige forhold med lave skyer.
De første flybildene fra berørte flom- og skredområder i Hønefoss, Vikersund og Drammen ble publisert i «Norge i bilder» 5. september. Resten av flyfotoene publiseres fortløpende og skal alle skal være tilgjengelig innen slutten av oktober.
Laserskanner områder
Arbeid med å laserskanne til sammen ca. 290 km2 i områdene Hallingdal, Valdres, Fagernes og Gudbrandsdalen fra fly, er snart i mål. Det gjenstår bare noen få striper i Gudbrandsdalen.
Områdene som laserskannes er prioritert av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som følge av endringer i terrenget etter skred og flom.
Datafangst i krisetider
Det var Geovekst-part Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som bestilte hasteoppdraget hos Kartverket. Selskapet Field Group har flyfotografert flom- og skredområdene i de aktuelle kommunene.
– Geovekst-samarbeidet med avtaleverk er helt avgjørende for at vi på forespørsel raskt kan gjennomføre flybåren datafangst i krisesituasjoner, sier Majercsik.
Ekstremværet «Hans» viser viktigheten av flomsonekart, både når krisen først oppstår og for å forbygge konsekvenser av ekstremvær.
Fakta Norge i bilder
Karttjeneste hvor du kan se ferske flyfoto, samt et utvalg av historiske ortofoto.
Realisert i et samarbeid mellom Statens vegvesen, Norsk institutt for Bioøkonomi (NIBIO) og Kartverket.
E-posten er sendt