Our website only contains limited information in English. Please see our English front page to find shortcuts and the menu to all our English content.

Last updated

Se flyfoto av flommen

Flybilder fra berørte flom- og skredområder i Hønefoss, Vikersund, Drammen, Vinstra, Espedalen, Jøra og Gausdal er publisert på «Norge i bilder» – og flere foto er på vei. Nå laserskanner vi også utvalgte områder.

På hasteoppdrag ble berørte flom- og skredområder i Innlandet og Viken flyfotografert etter ekstremværet «Hans» i august. Målet var å gi et helhetlig bilde av flomsituasjonen – og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og kommunene mulighet til å oppdatere flomsone- og reguleringskart for å unngå fremtidige skader.

Områder som er flyfotografert

Først ble Hol, Gol og Nesbyen fotografert, og deretter områdene:

  • Begnadalen, Krøderen, Hønefoss til Drammen
  • Mjøsa (Lillehammer, Gjøvik og Hamar)
  • Hele Randsfjorden
  • Tyrifjorden
  • Espedalen og Gausdal
  • Nedre Glomma
  • Ottadalen og deler av Gudbrandsdalen
  • Valdres
  • Hol og Ål

Rundt 2790 km2 flyfoto med datainnsamling er gjennomført. Alt under varierende skydekke og til dels ganske vanskelige forhold med lave skyer.

De første flybildene fra berørte flom- og skredområder i Hønefoss, Vikersund og Drammen ble publisert i «Norge i bilder» 5. september. Resten av flyfotoene publiseres fortløpende og skal alle skal være tilgjengelig innen slutten av oktober.

Laserskanner områder

Arbeid med å laserskanne til sammen ca. 290 km2 i områdene Hallingdal, Valdres, Fagernes og Gudbrandsdalen fra fly, er snart i mål. Det gjenstår bare noen få striper i Gudbrandsdalen.

Områdene som laserskannes er prioritert av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som følge av endringer i terrenget etter skred og flom.

TYRIFJORDEN: Den 14. august ble Tyrifjorden flyfotografert etter ekstremværet «Hans». nå kan du se flybildene på norgeibilder.no. Foto: Field Group

Datafangst i krisetider

Det var Geovekst-part Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som bestilte hasteoppdraget hos Kartverket. Selskapet Field Group har flyfotografert flom- og skredområdene i de aktuelle kommunene.

– Geovekst-samarbeidet med avtaleverk er helt avgjørende for at vi på forespørsel raskt kan gjennomføre flybåren datafangst i krisesituasjoner, sier Majercsik.

Ekstremværet «Hans» viser viktigheten av flomsonekart, både når krisen først oppstår og for å forbygge konsekvenser av ekstremvær.

Fakta Norge i bilder

Karttjeneste hvor du kan se ferske flyfoto, samt et utvalg av historiske ortofoto.

Realisert i et samarbeid mellom Statens vegvesen, Norsk institutt for Bioøkonomi (NIBIO) og Kartverket.

Norge i bilder

Kontakt

Share
XPPT