Our website only contains limited information in English. Please see our English front page to find shortcuts and the menu to all our English content.

Last updated

Kvinnekamp på kartet

Kartverket feirer 250-årsjubileum i 2023, og på Kartverket.no vier vi hver måned til et nytt tema. I anledning kvinnedagen 8. mars ser vi på hvordan kvinnene har preget Kartverket.

250-årsjubileum vignett.jpg

Med kartleggingens bakgrunn i en militær fagdisiplin, behovet for ingeniører med teknisk kompetanse og oppmåling som et reisende yrke, var Kartverket som arbeidsplass lengre enn de fleste forbeholdt menn.

Olga-Sofie-Røer-og-Hjørdis-Jacobsen-før-1940.jpg
KVINNENES INNTOG: Kartverkets trykkerivirksomhet ble en innfallsport for mange kvinnelige ansatte.

Damene som ble ansatt for å klargjøre og brette ferdigtrykte kart – falserskene – kom derfor til en mannsbastion med klart atskilte roller for kvinner og menn. Vi har tatt en prat med pensjonisten Gerd Inger Dalbu for å høre hvordan hun som falserske og kvinnelig ansatt opplevde Kartverket som arbeidsgiver.

En som selv ble arbeidsgiver, var Anne Cahtrine Frøstrup som ble den første kvinnelige kartverkssjefen i 2008. Som en av de lengstsittende kartverkssjefene i etterkrigstiden, satte hun sitt tydelige preg på Kartverket. Så hvordan var det å bli den første dronningen på veggen i møterommet Kongens utsikt?

Men 114 år etter at den første kvinnedagen ble markert og mange år med likestillingskamp, får damene bokstavelig talt sette sitt preg på kartet i samme grad som menn? Hvordan fordeles plassen når lokale myndigheter foreslår mannlige og kvinnelige adressenavn på torg, gater og veier? Vi sjekker likestillingen i Sentralt stedsnavnregister (SSR), som forvaltes av Kartverket.

Share
XPPT