Beslagsforbud
Et privat beslagsforbud kan tinglyses dersom det er bestemt av en gavegiver eller i et testament. Sletting av et tinglyst beslagsforbud må i mange tilfeller gjøres etter vedtak fra Stiftelsestilsynet.
Hva er et beslagsforbud?
Et beslagsforbud er et forbud mot å ta pant i et formuesgode. Dersom du har et tinglyst beslagsforbud på din eiendom eller borettslagsandel risikerer du ikke at eiendommen blir tvangssolgt som følge av utlegg eller konkurs. Dette forutsetter at beslagsforbudet er gyldig overfor den man skylder penger.
Hvem kan bestemme et privat beslagsforbud?
Private beslagsforbud kan bestemmes av en gavegiver eller ved et testament. Dette følger av dekningsloven § 3-1. Eieren selv kan ikke bestemme beslagsforbud på sin eiendom.
Hvis beslagsforbudet er bestemt av en gavegiver kan det tinglyses i grunnboken samtidig som eiendommen overføres. Bestemmelsen skrives direkte inn i punkt 6 på skjøtet, eller i et gavebrev som legges ved skjøtet til tinglysing. Det samme gjelder beslagsforbud i borettslagsandeler.
Et beslagsforbud som er tatt inn i et testament kan tinglyses etter testators dødsfall.
Presiser hvilken type gjeld beslagsforbudet skal omfatte
Det må komme tydelig frem i skjøtet eller gavebrevet om beslagsforbudet skal gjelde for eldre gjeld, jf. dekningsloven § 3-1, eller fremtidig gjeld, jf. dekningsloven § 3-2, eller begge paragrafene. Dersom beslagsforbudet skal gjelde for fremtidig gjeld må det samtidig bestemmes at eiendommen eller borettslagsandelen skal båndlegges, slik at eieren ikke har adgang til å selge eller pantsette den, eller råde over den på lignende måte.
Hvordan slette et beslagsforbud?
Dersom du har en bestemmelse om beslagsforbud som kun gjelder for eldre gjeld (§ 3-1) på eiendommen din, kan du oppheve og slette beslagsforbudet selv. Du må sende en skriftlig sletteerklæring til Kartverket. Les mer i artikkelen "Hvordan slette fra grunnboken".
I tilfeller der bestemmelsen om beslagsforbud også omfatter fremtidig gjeld (§ 3-2), kan du ikke slette den selv. Den som har bestemt beslagsforbudet kan heller ikke slette dette. Overdrageren, erververen eller tillitsmannen kan søke om å få endret eller opphevet beslagsforbudet hos Stiftelsestilsynet. Et vedtak om oppheving fra Stiftelsestilsynet kan sendes til tinglysing for å slette beslagsforbudet fra grunnboken.
Overføre eiendom
Hvis eieren ikke ønsker å oppheve beslagsforbudet, men ønsker å selge eiendommen og bruke midlene på noe annet, kan dette drøftes med tillitsmannen. Hen kan gi samtykke til at de beslagsfrie midlene brukes på annen eiendom eller lignende. Beslagsforbudet er knyttet til personen og vil ikke lenger være tinglyst på eiendommen som selges. Tillitsmannen skal sørge for å etablere rettsvern på nytt i det som kjøpes for midlene.
Dersom beslagsforbudet omfatter fremtidig gjeld etter dekningsloven § 3-2, må det legges ved et uttrykkelig samtykke fra tillitsmannen når overdragelsen tinglyses.
E-posten er sendt