Flyfoto over Mo i Rana i Nordland
FERSKE OG HISTORISKE: Norge i bilder gjør det mulig å sammenligne gamle og nye bilder fra hele Norge. Skjermdump: Norgeibilder.no, Drammen 1939 og Drammen 2014.
Siste oppdatering

Flyfoto og ortofoto

I tjenesten Norge i bilder kan du se rykende ferske flyfoto, samt et utvalg av historiske ortofoto i kartet! Finner du ikke det du trenger der, kan du kjøpe flyfoto fra arkivet vårt.

Norge i bilder

På Norge i bilder har flyfotoene gjennomgått en prosess med georeferering, slik at bildet stemmer overens med kartet. Produktet kalles for ortofoto. I Norge i bilder har vi samlet alle ortofoto som er laget i offentlig sammenheng.

Finn flyfoto og ortofoto

Vil du bare se på flyfoto kan du gjøre dette gratis på Norge i bilder.

Se ortofoto i Norge i bilder

Finner du ikke det du trenger der, kan du kjøpe bilder fra vårt arkiv!

Bestill flyfoto fra arkivet

Parter i Norge digitalt samarbeidet har tilgang til ortofoto-tjenester via geonorge.no.

Finn tjenester i Geonorge

Norge i bilder er ypperlig for den historieinteresserte som ønsker å se hvilke endringer som har blitt gjort de siste årene ved å bruke verktøyene «sammenligne bilder» eller «gjennomsiktig bilde». Disse valgmulighetene får du opp ved å klikke på ønsket sted i kartet. På samme måte kan du finne ut når et bilde er tatt, skrive ut eller sende en lenke til et område du vil vise fram.

Norge i bilder er en rendyrket bildetjeneste der formålet er å lagre og vise fram bilder fra et unikt arkiv. Ønsker du annen informasjon sammen med bildene, så benyttes bildene herfra som bakgrunnskart i en rekke tjenester. Se for eksempel norgeskart.no.

Parter i Geodata-samarbeidet Norge digitalt har utvidet tilgang, og kan i tillegg laste ned ortofoto eller benytte visningstjenester som WMS eller WMTS. Hvis du som privatperson vil kjøpe ortofoto fra Norge i bilder, gjør du dette via våre forhandlere.

Sentralarkivet for flyfoto og satellittbilder

Hvis du ikke finner det du leter etter i Norge i bilder, så er sentralarkivet for flyfoto og satellittbilder et naturlig sted å lete. Arkivet inneholder mer enn 1,3 millioner vertikalbilder, og inneholder originaler av samtlige flybilder tatt i Norge fra 1935 og fram til i dag. Bilder fra 1935 til 1960 er som regel digitalisert. Andre bilder må digitaliseres på forespørsel.

Flybildene som i dag finnes i Kartverkets flyfotoarkiv, ble i hovedsak tatt med formål om å lage kart. Men de kan brukes til mye mer enn det. Vi stiller gjerne våre bilder til disposisjon til ulike formål og er behjelpelig med kompetanse og råd før du bestiller bilder. Informasjonen som våre kunder ønsker å få ut av bildene, er imidlertid veldig individuelt. Vi kan derfor ikke gi noen forsikring om hvorvidt den informasjonen som akkurat du er ute etter, finnes i bildene.

Dersom du er interessert i skråbilder, kan du ta kontakt med Nasjonalbiblioteket, Norgesarkivet eller Flyfotoarkivet. Har du behov for ytterligere tjenester som bildetolkning, plotting etc. anbefaler vi at du først finner kommersielle aktører til dette før du bestiller bilder hos oss.

Del
XPPT