Siste oppdatering

Hytteadressen kan redde liv i påsken

I påsken reiser mange på påskefjellet. Mange har ikke vegadresse til fritidsboligen sin, noe som kan få konsekvenser når minuttene teller.

– Det er nær 480 000 fritidsboliger i Norge. Vi vet at når påskeutfarten skjer, er det mange som drar avgårde til hytter uten adresse. Dette kan være sårbart, dersom uhellet er ute, når vi vet at over 25 000 fritidsboliger ikke har adresse, sier Inger Margrethe Kristiansen som er fagansvarlig for adresser i Kartverket.

Hun sier at mange kommuner i landet har gjort en kjempejobb med å sørge for at tilreisende hytteeiere har en unik hytteadresse, men at ikke alle har dette på plass.

Nødplakaten er viktig å ta med

Mange hytter som ligger litt utenfor allfarvei, har ikke nødvendigvis en veiadresse. Da kan nødplakaten være god å ha. Nødetatene brukes vegadressene til å finne frem. Har de ikke denne, vil posisjonen på nødplakaten kunne være livreddende.  

– Kartverkets nødplakat er viktig å printe ut og henge på hytta. Den gir deg nøyaktig stedsangivelse og koordinater dersom uhellet er ute. Mange leier ute hyttene sine i påsken, og for dem som ikke kjenner nærområdet godt, kan det være vanskelig å forklare hvor en er uten en god adresse eller nøyaktig posisjon, sier Kristiansen.  

Lag din egen nødplakat.

" width=
HYTTEADRESSER: Fagansvarlig for adresser i Kartverket, Inger Margrethe Kristiansen, understreker betydningen av å ha adresse på hytta. Navnløse adresser kan være en utfordring om minuttene teller. Foto: Sveinung Engeland/Kartverket

Flere får hytteadresser

Det er kommunene selv som står for adressering av fritidsboliger. Alle vegadresser er samlet i det nasjonale eiendomsregisteret, matrikkelen.

– Mange tenker kanskje at vegadresser ikke er like viktig på hytta som hjemme. Adressering tar tid, men vi ser at stadig flere kommuner får registret vegadresser på fritidsboliger i sin kommune – og det er gledelig, sier Inger Margrethe Kristiansen.   

Status per 4. mars 2024

Del
XPPT