Siste oppdatering

Hytteadressen kan redde liv i påsken

I påsken reiser mange på påskefjellet. Mange har ikke vegadresse til fritidsboligen sin, noe som kan få konsekvenser når minuttene teller.

– Det er over 470 000 fritidsboliger i Norge. Vi vet at når påskeutfarten skjer, er det mange som drar avgårde til hytter uten adresse. Dette kan være sårbart, dersom uhellet er ute, når vi vet at over 36 000 fritidsboliger ikke har adresse, sier fagansvarlig adresser Inger Margrethe Kristiansen i Kartverket.

Hun sier at mange kommuner i landet har gjort en kjempejobb med å sørge for at tilreisende hytteeiere har en unik hytteadresse, men at ikke alle har dette på plass.

Nødplakaten er viktig å ta med

Mange hytter som ligger litt utenfor allfarvei, har ikke nødvendigvis en veiadresse. Da kan nødplakaten være god å ha. For nødetatene brukes vegadressene til å finne frem, og har de ikke denne - vil avlesing av posisjonen på nødplakaten kunne være livreddende.  

– Kartverkets nødplakat er viktig å printe ut og henge på hytta. Den gir deg nøyaktig stedsangivelse og koordinater, dersom uhellet er ute. Den vil kunne gi nødetater riktig posisjon. Mange leier ute hyttene sine i påsken, og for dem som ikke kjenner nærområdet godt, kan det være vanskelig å forklare hvor en er uten en god adresse eller nøyaktig posisjon, sier Kristiansen.  

Lag din egen nødplakat.

" width=
HYTTEADRESSER: Fagansvarlig for adresser i Kartverket, Inger Margrethe Kristiansen, understreker betydningen av å ha adresse på hytta. Navnløse adresser kan være en utfordring om minuttene teller. Foto: Sveinung Engeland/Kartverket

Flere får hytteadresser

Det er kommunene selv som står for adressering av fritidsboliger. Alle vegadresser er samlet i det nasjonale eiendomsregisteret, matrikkelen.

– Mange tenker kanskje at vegadresser ikke er like viktig på hytta som hjemme. Adressering tar tid, men vi ser at stadig flere kommuner får registret vegadresser på fritidsboliger i sin kommune – og det er gledelig, sier Inger Margrethe Kristiansen.   

Status per 28. mars 2022

Les mer

Lag din egen nødplakat

Ein nødplakat har all informasjonen nødetatane treng for å finne fram når du treng rask hjelp. Skriv ut og heng opp til dømes på hytta!

Vegadresser til hele Norge

Kartverket arbeider for at hele Norge skal ha vegadresse. En vegadresse kan være avgjørende for at nødetatene skal finne raskt fram i en nødsituasjon.

Hva er matrikkelen?

Usikker på hva "matrikkel" er og hva den betyr for deg? I denne filmen forklarer vi deg det, og viser hvor viktig det er å sjekke matrikkelen.

Del