Our website only contains limited information in English. Please see our English front page to find shortcuts and the menu to all our English content.
Last updated
Festekontrakt
Nye festekontrakter som skal tinglyses, må være satt opp på standardisert skjema for tinglysing. Eldre festekontrakter som ble utformet etter tidligere gjeldende regler, kan som hovedregel tinglyses i sin opprinnelige form.
Dersom det kun er en del av et gårds- og bruksnummer du skal feste bort, må du først kontakte kommunen for oppmåling av tomten og tildeling av festenummer. Dette gjelder også ved avtaler om punktfeste. Kommunen fører den nye festetomten i matrikkelen og sender deretter melding til tinglysing slik at det opprettes et nytt grunnboksblad for festetomten.
Festekontrakten bør sendes kort tid etter at meldingen fra kommunen er tinglyst.
Bebygd festetomt
Hvis eiendommen som festes vekk er bebygd, må du sammen med festekontrakten også sende inn et skjøte hvor bebyggelsen overføres fra grunneier til fester. Ved tinglysing av eldre festeforhold, hvor festeren selv har ført opp bygningen, kan det gjøres unntak fra kravet om skjøte. Markedsverdien på bebyggelsen kan skrives på den opprinnelige festekontrakten for beregning av dokumentavgift.
Før du begynner å fylle ut skjemaer for tinglysing er det viktig å få en oversikt over hva som er tinglyst på eiendommen. Det kan du enkelt gjøre ved å gå inn på nettsiden Se eiendom. Der får du blant annet informasjon om hvem som er hjemmelshaver og om det er tinglyste heftelser i eiendommen.
Du kan søke på tre ulike måter:
Adressen til eiendommen.
Kommune, gårds og bruksnummer. Dersom eiendommen har seksjonsnummer og/eller festenummer må du også legge til det. Du søker slik: kommunenavn eller kommunenummer (4 siffer)-gårdsnummer og bruksnummer, eventuelt festenummer eller seksjonsnummer.
Eksempelsøk: Oslo-1/100
Dersom du er usikker på adressen eller gårds- og bruksnummeret, kan du også lete deg frem i kartet på nettsiden norgeskart.no
Personen(e) som mottar en eiendom enten ved salg, gave, arv eller andre grunner, må i mange tilfeller registrere egenerklæring om konsesjonsfrihet eller søke om konsesjon hos kommunen.
Det er viktig at du undersøker om det er krav om registrering av konsesjonsforholdet før du sender dokumentene til tinglysing. Du må ta kontakt med kommunen som eiendommen ligger i for registrering, og mer informasjon. Dersom et nødvendig konsesjonsforhold ikke er registrert, vil dokumentene bli returnert uten tinglysing.
Øverst til venstre skriver du navn, adresse og fødselsnummer (11 siffer) til den som sender inn festekontrakten til tinglysing. Dersom det er et foretak skriver du foretakets organisasjonsnummer. Innsender mottar det tinglyste dokumentet og faktura på tinglysingsgebyr og eventuell dokumentavgift. Det blir ikke beregnet dokumentavgift dersom festetomten er ubebygd.
Feltet for referansenummer (Ref.nr) er frivillig å fylle ut, og vil være synlig på fakturaen som sendes fra oss.
Dersom festekontrakten gjelder framfeste må du sette et kryss her. Framfeste betyr at bortfester kun har en leierett eller festerett til tomten, og fester denne bort til en tredjepart.
Her skriver du kommunenummer og kommunenavn og gårds- og bruksnummer og eventuelt festenummer til tomten som skal festes vekk.
Beskaffenhet
Kryss av det som passer. Hvis tomten er bebygd må det i tillegg sendes inn et skjøte fra bortfester som gjelder bebyggelsen. Du må også undersøke om du må registrere egenerklæring om konsesjonsfrihet hos kommunen, før du sender festekontrakten til tinglysing. Les mer om konsesjon.
Tomtens areal
Her skriver du festetomtens areal. Dersom arealet utgjør en mindre del av et gårds- og bruksnummer må det måles opp og gis et eget festenummer. Du må kontakte kommunen for spørsmål om dette.
Tomteverdi
Her skriver du tomtens markedsverdi. Verdien av bebyggelse er ikke en del av tomteverdien.
Hva skal grunnen brukes til
Kryss av det som passer.
Skriv inn bortfesterens navn, fødselsnummer (11 siffer) eller organisasjonsnummer. Bortfesteren er den som er registrert som eier av grunnen (hjemmelshaver). Dersom festekontrakten gjelder framfeste skal den personen som har hjemmel til festerett signere her.
Ideell andel må fylles ut dersom det er flere bortfestere på eiendommen. Andelen påføres i brøk, og representerer hvor stor del av eiendommen hver enkelt av bortfesterne har grunnbokshjemmel til (halve eiendommen 1/2, en tredjedel 1/3 og så videre). Summen av brøkene i punkt 4 må til sammen være 1/1.
Her skriver du navnet og fødselsnummeret (11 siffer) dersom det er en privatperson som skal få en festerett. Dersom det er et foretak som skal få festeretten, må du skrive organisasjonsnummeret her.
Ideell andel må du fylle ut dersom det skal være flere festere. Alle festerne må skrive inn den brøkdelen de skal ha av festeretten.
Her skriver du summen som er avtalt som årlig festeavgift mellom partene.
Dette feltet fyller du ut hvis festeavtalen krever en bestemt festetid. For nye festeavtaler for tomt til bolig eller fritidshus, gjelder festeretten til festeren sier den opp eller innløser tomten. I disse tilfellene kan du skrive "tidsubestemt" i punkt 5. For andre typer festeavtaler, skriver du inn den avtalte festetiden.
Dette feltet skal du fylle ut hvis dere ønsker å tinglyse en panterett for bortfesteren. Dersom feltet ikke fylles ut har bortfester en lovfestet panterett for 3 års forfalt festeavgift. Dette følger av tomtefesteloven § 14.
Hvis panteretten skal vike prioritet til fordel for en annen rettighet kan det skrives i feltet under.
Dette feltet fyller du ut dersom du skal tinglyse avtaler som blir inngått i forbindelse med festekontrakten. Dette kan for eksempel være krav om samtykke fra bortfester ved overdragelse av festeretten, veirett, bruksrett, vannrett, forkjøpsrett, eller andre rettigheter i fast eiendom. Rettigheten må beskrives så presist som mulig, og hvis den er stedfestet bør du legge ved en tegning eller en kartskisse.
Den som får rettigheten må oppgis med navn og fødselsnummer (11 siffer), eller organisasjonsnummer dersom det er et foretak.
Dersom rettigheten skal tilhøre en eiendom må du skrive inn hvilken kommune det gjelder, og gårds og bruksnummeret. Hvis eiendommen har et festenummer eller seksjonsnummer må du også skrive det.
Enkelte avtaler kan ikke tinglyses. For eksempel avtaler om betaling og andre privatrettslige avtaler.
Ved bruk av løse ark skal bortfester og fester signere nederst på alle arkene.
Side 2
Informasjonen i dette punktet blir ikke tinglyst.
Side 3
Bortfester og fester signerer, gjentar navnene med blokkbokstaver og skriver inn sted og dato.
Grunneieren skriver under i det nederste feltet for grunneiers samtykke dersom dette er en framfestekontrakt. Signaturene skal ikke bevitnes.
Hvis du har en festetomt med et eget festenummer (festegrunn), kan du justere størrelsen på tomten ved å be kommunen om å måle opp arealet på nytt. Kommunen sender deretter en skriftlig beskjed til Kartverket, sammen med en korrigert festekontrakt og nødvendige samtykker, slik at endringen blir notert i grunnboken.
Nei, vi kan ikke forhåndsgodkjenne dokumenter som skal tinglyses. Generell veiledning om hvordan et skjema skal fylles ut kan du få ved å ringe vårt kundesenter på telefon 32 11 80 00.
Når du mener at dokumentet er ferdig skrevet sender du det i posten til Kartverket, slik at en saksbehandler hos oss kan se på det og vurdere om alt er i orden. Dokumenter som skal tinglyses kan ikke sendes inn via e-post.
Ja. Ved første tinglysing av festekontrakt på en bebygd festetomt skal det vedlegges et skjøte på bebyggelsen. Dette vil utløse dokumentavgift på 2,5% av dagens markedsverdi av bygningen og festerettens verdi.
Nei, vi i Kartverket kan ikke vurdere og uttale oss om innholdet i et tinglyst dokument. Dersom man i ettertiden blir usikker på hva som er avtalt i et tinglyst dokument, og partene ikke klarer å bli enige, kan det være lurt å ta kontakt med noen som har kjennskap til fagområdet, for eksempel en advokat eller annen rettshjelper. Hvis du mener at et dokument er tinglyst på feil måte kan du sende oss en klage og be om at feilen rettes.
The mail has been sent!