Siste oppdatering

Hytte-lykke på 78° nord

Overingeniør Silje Grøslie Wennesland i Kartverket er glad i polare områder, i likhet med ektemannen Sigmund Lønnve. Nå er hytta deres ved Longyearbyen pusset opp i den populære TV-serien «Eventyrlig oppussing».

Utsikten er helt fantastisk utover Adventdalen mot Hiorthfjellet og Operafjellet. Med oppussingen blir den trolig enda mer spektakulær: Interiørekspert Halvor Bakke fra TV-serien er kjent for å være glad i store vinduer.

– Hytta består av en gammel og en ny del. Den nye har allerede store vinduer, så de har nok jobbet mest med den gamle delen. Men vi aner ikke hva de har tenkt. Vi har gitt dem frie tøyler og håper på det beste, sier Silje Grøslie Wennesland (33) mens oppussingen pågår.

Silje Grøslie Wennesland foran hytta i Todalen på Svalbard (foto: Privat)
HYTTELYKKE: Silje Grøslie Wennesland gleder seg til å se hytta som hun eier sammen med ektemannen Sigmund Lønnve ferdig oppusset på "Eventyrlig oppussing".

Hytta ligger i Todalen, en kort snøskutertur utenfor Longyearbyen. Under TV-innspillingen bor ekteparet hos et vennepar i nærheten. Alt fra interiørdesignere og assistenter til produsenter og programledere skal levere ei ferdig oppusset hytte på under en uke.

– Vi tilbringer både ferier og dagligliv i Arktis. Hvis vi drar sørover til Oslo eller Geilo, oppleves det som rene Sydenturen for oss. De beste feriene for oss er store og små ekspedisjoner, som å krysse Grønlandsisen, Hardangervidda og Nordvestpassasjen på ski og med pulk, eller bestige høye fjell i Himalaya eller litt mindre fjell i Norge, sier hun.

Frieri på vulkan

Normalt bor de i Ny-Ålesund der Silje jobber som overingeniør på Kartverkets geodetiske jordobservatorium. Sigmund (34) er mekaniker og tilhører vaktstyrken ved Kings Bay. På Svalbard innebærer det at han også er isbjørnvakt. Og selv om Svalbard er eksotisk nok, møttes de på enda mer ekstreme eventyr.

Sigmund Lønnve med hjelm løfter Silje Grøslie Wennesland i bunad.
FRIERI: Sigmund Lønnve fridde til Silje Grøslie Wennesland på toppen av Jan Mayen. 

– Vi er begge eventyrere og møttes faktisk på Jan Mayen, Norges vestligste utpost i Nord-Atlanteren, forteller Silje.

På verdens nordligste og Norges eneste aktive vulkan, fridde Sigmund. Til bryllupet ble en feltprest flydd inn med Forsvarets Hercules-fly. På øya der besetningen endres hvert halvår, er det kun holdt to vielser tidligere.

Fra utpost til «storbyen» Ny-Ålesund

– Siste periode jeg var på Jan Mayen, var jeg sivilt ansatt i Forsvaret som Norges første kvinnelige E-sjef og nestkommanderende ved den militære stasjonen, forteller hun.

Silje Grøslie Wennesland foran Kartverkets geodetiske stasjon på Svalbard.
FOLKSOMT: Det framsto som å komme til en storby da Silje Grøslie Wennesland ble ansatt ved Kartverkets geodetiske stasjon i Ny-Ålesund. 

Kartverket ble neste stopp for den kvinnelige ingeniøren.

– Da vi første gang ankom Ny-Ålesund, var det som å komme til en «storby» i forhold til utposten i vest. Vi ønsket å oppleve Svalbard og utforske naturen. Vi trives best i arktiske strøk, og har brukt de siste syv årene på å reise rundt på Ishavet fra en arktisk øy til en annen.

– Å kombinere en interessant jobb med fantastisk natur var årsaken til at vi reiste hit. Kartverkets innsats her er veldig viktig, også på verdensbasis: Dataene vi laster ned med våre antenner er helt vesentlig for at mye annen posisjonsteknologi i verden skal fungere, sier hun.

Trangt hyttemarked

Behovet for en base meldte seg på Svalbard. Da ei hytte på 66 kvadratmeter i Todalen i Adventdalen lå til salgs for to år siden, var de så heldige å få tak i den.

Utsikt over Adventdalen fra koselig hytte med stearinlys
FRED OG RO: Sigmund Lønnve synes det er lett å finne ro med utsikt utover Adventdalen. 

– Den er større enn mange byleiligheter i Oslo. Den har strøm, men hyttene på Svalbard har ikke innlagt vann, smiler hun.

Ifølge Svalbardmiljøloven kan kun nåværende eller tidligere fastboende kjøpe og leie hytte, med et maksimum på to fritidsboliger. Hyttemarkedet på Svalbard er likevel svært trangt. Derfor priser de seg lykkelige over i det hele tatt å ha fått tak i en.

Lite interiørinteressert

Og nå toppes lykken med ei hytte nyoppusset av eksperter:

– Den så ikke kjedelig ut, men gjenspeilet heller ikke oss slik vi vil formidle overfor besøkende. Siden vi reiser mye, har vi ikke fått tid til å pusse opp selv. Derfor er vi veldig glade for denne muligheten.

Person med hodelykt utafor hytte i Todalen, Svalbard
SPENT: Silje Grøslie Wennesland og Sigmund Lønnve er spent på å se resultatet etter at Hallvor Bakke i Eventyrlig oppussing har fått boltre seg på hytta.

De søkte om deltakelse allerede i 2020, rett etter at de ble hytteeiere. Men siden de dro til Jan Mayen, ble deltakelsen utsatt. Senere ringte TV-selskapet igjen og sa at de ønsket Silje og Sigmund i en ny sesong.

I utgangspunktet er Silje lite interiørinteressert.

– Jeg er nok mer opptatt av å dra på turer og ekspedisjoner. Men hytta er der du er når det er dårlig vær, påpeker hun.

Hun har likevel fått med seg TV-programmet «Eventyrlig oppussing», og synes mange av episodene har endt i gode resultater.

Dramatiske øyeblikk

Oppholdet på Svalbard for filmteamet ble for øvrig dramatisk: Flere fra film-teamet klarte bare med et nødskrik å redde seg ut fra et branninferno da det begynte å brenne i et hus de leide.

Filmprodusent Bjørn Tore Hallen befant seg på nabohotellet. Vel hjemme igjen puster han lettet ut over at det gikk bra med alle sammen:

– De trodde at de hørte en vekkerklokke, men så var det brannalarmen, forteller han.

Men turen førte til at noen fikk snudd opp ned på tilværelsen – i positiv forstand: Han røper nemlig at hytteeierne ble svært tilfredse over resultatet.

– Da de skulle få tilbake hytta, måtte de holde for øynene og bli ført inn i et rom. Vi lurte hytteeierne skikkelig, for plutselig kjente de seg ikke igjen, ler han.

«Eventyrlig oppussing» har blitt svært populært, og TV-selskapet mottar årlig rundt 6000 søknader fra folk som ønsker hjelp.

– Det er helt sprøtt hvor mye det har tatt av, sier Hallen.

Episoden fra Svalbard kommer i sesong 9, og sendes på TV3 eller Viaplay i månedsskiftet september/oktober 2023.

Del
XPPT