Kvinne med tusj forran et white-board med en mann i forgrunnen.
Wanni er UX-designeren som kombinerer kreativitet, systemforståelse og menneskekunnskap for å gjøre Kartverkets digitale løsninger forståelige og tilgjengelige.
Siste oppdatering

Wanni former fremtidens brukeropplevelser

Kartverkets designhode: Wanwisa Wanpake Johnsrud – bedre kjent som Wanni – er UX-designeren som kombinerer kreativitet, systemforståelse og menneskekunnskap for å gjøre Kartverkets digitale løsninger forståelige og tilgjengelige.

– Selv om vi jobber med teknologi, er det menneskene som gjør at jeg gleder meg til å komme på jobb.

Fra luftfartshindre til designsystemer

Wanni er langt fra en tilfeldig kreativ sjel. Hun er systematisk, løsningsorientert – og kompromissløst opptatt av brukeren. I Kartverket er hun en av flere dyktige UX-designere som jobber tett sammen for å finne de beste løsningene. Med erfaring fra både interaksjonsdesign og visuell design, har hun hatt hånden på rattet i flere store prosjekter i og utenfor Kartverket. Ikke minst var hun sentral i utviklingen av NRL – Nasjonalt register for luftfartshindre og Kartverkets eget designsystem.

– Det beste med jobben er variasjonen. Jeg kan gå fra administrative oppgaver og workshops til å dykke dypt inn i designsystemet.

Jobben som UX-designer handler ikke bare om å gjøre ting «pent». Den handler om funksjon, flyt og folk.

Når alt begynner med brukeren

Wanni er med helt fra start i nye prosjekter. Hun kartlegger behov, leder workshops og gjennomfører brukertester sammen med designteamet for å sikre at Kartverkets løsninger faktisk løser problemer – og ikke bare ser pene ut.

– En perfekt arbeidsdag er når jeg kan ta på hodetelefonen og bare designe i fred. Det er da kreativiteten virkelig får spillerom.

Men det stopper ikke der. Wanni følger designet hele veien til målstreken. Hun jobber tett med utviklerne for å sikre at det som blir bygget, stemmer overens med det brukerne trenger.

– Det morsomste er diskusjonene med utviklerne. Noen ganger sier de bare "nei, det er umulig", men da finner vi alltid en løsning sammen.

Frihet til å tenke nytt

For Wanni er friheten og tilliten fra ledelsen noe av det mest verdifulle.

– Jeg setter stor pris på friheten og tilliten fra lederne. Det gjør at vi tør å teste ut nye ideer og løsninger.

Hun beskriver en kultur hvor man ikke bare får lov til å eksperimentere – man forventes å gjøre det. Innovasjon skjer ikke av seg selv. Den må dyrkes, og det skjer best når tilliten er på plass.

Wanni_og_Krisitan_IDAA_0404252-IMG_0320.jpg
– Det beste med jobben er variasjonen. Jeg kan gå fra administrative oppgaver og workshops til å dykke dypt inn i designsystemet. FOTO: Wanwisa Wanpake Johnsrud

 

Teknologi er viktig – men folk er viktigere

Selv om arbeidsverktøyene er digitale, er hjertet i jobben analogt. For Wanni handler alt om samarbeid. Hun verdsetter et sterkt fagmiljø, lav terskel for å be om hjelp, og ikke minst god stemning i gangene.

– Miljøet er fantastisk her. Selv om vi jobber med teknologi, er det menneskene som gjør at jeg gleder meg til å komme på jobb.

UX-design handler i bunn og grunn om empati. Evnen til å sette seg inn i andres behov, frustrasjoner og forventninger – og bygge systemer som respekterer det.

Wanni_og_Krisitan_IDAA_04042527-IMG_0401.jpg
– Jeg setter stor pris på friheten og tilliten fra lederne. Det gjør at vi tør å teste ut nye ideer og løsninger.
FOTO: Wanwisa Wanpake Johnsrud

 

Den stille revolusjonen

Mens andre snakker om digitalisering, gjør Wanni og designteamet det til virkelighet – ett klikk, ett skjermbilde og én løsning om gangen. Hun er ikke nødvendigvis den som roper høyest. Men hun er en av dem som faktisk forandrer hvordan folk opplever det offentlige Norge.

Så neste gang du klikker deg gjennom en offentlig løsning og tenker: «Dette var overraskende lett!» – da kan det godt hende at Wanni har hatt en finger med i spillet.

Del
XPPT