Det kan være ulik kvalitet på grensen mellom deg og naboen. Hva som er registrert, og om det er arealmerknader kan du finne i Eiendomsregisteret.
En nabogrense er grensen mellom din eiendom og naboeiendommen. De kalles også mellomgrenser.
Eiendomsgrenser kan ha ulik kvalitet. Hvilken kvalitet de har avhenger av hvordan grensepunktene er samlet inn og hvor nøyaktig de er stedfestet.
Uteareal til eierseksjoner
For eierseksjoner uten registrert eksklusivt uteareal vil det ikke være areal for seksjonen. Eksklusivt uteareal er areal du har rett til å disponere tilknyttet seksjonen. For eksempel kan dette være uteområde, som hage eller parkering. Hvis du ser i innsynsløsningen for Eiendomsregisteret kan det stå markert med «Ikke registrert», det kan bety at det ikke er eksklusivt uteareal tilknyttet seksjonen, eller at det kun er vedtaksfestet og ikke er registrert i Eiendomsregisteret. Her vil kravene og dokumentasjonen variere i forhold til når seksjoneringen ble gjennomført. Det var for eksempel ikke krav om oppmåling før 2010.
Arealet for en eiendom beregnes på grunnlag av de registrerte eiendomsgrensene i matrikkelkartet. Det kan være mangler i opplysningene om grensene som gjør at arealet ikke stemmer, er usikkert eller det ikke er mulig å beregne. Dette markeres blant annet ved å gi eiendommen en arealmerknad. En arealmerknad betyr at en eller flere av grensene til eiendommen er registrert med en usikkerhet. Du kan lese mer om de ulike arealmerknadene ved å trykke på de nedenfor.
For en fullstendig oversikt over din eiendom kan du enten gå inn på Se eiendom eller bestille et matrikkelbrev fra kommunen. Matrikkelbrev er gebyrbelagt.
Ulike typer arealmerknader:
Eiendom hvor en eller flere grenser er mot vann, kan være registrert med hjelpelinje av typen vannkant. Arealet som beregnes vil derfor være usikkert.
Eiendommer hvor en eller flere grenser er mot en vei, kan være registrert med hjelpelinje av typen veikant. Arealet som beregnes vil derfor være usikkert.
En eller flere, men ikke alle, grenser er registrert som fiktiv hjelpelinje. Det betyr at grensen som er registrert ikke nødvendigvis stemmer med virkeligheten. Arealet som beregnes vil derfor være usikkert.
Alle grensene er registrert som fiktive hjelpelinjer. Det betyr at grensen som er registrert ikke nødvendigvis stemmer med virkeligheten, for eksempel at teigen er registrert som en åttekant. Det er derfor ikke mulig å beregne areal.
Et punktfeste er en festerett eller tilsvarende eksklusiv rett som ikke har et bestemt avgrenset areal. Hvis du har et punktfeste beregnes ikke et areal fordi det kun defineres med ett punkt. Eventuelle avtaler om bruk av areal registreres ikke i Eiendomsregisteret for punktfester.
Denne arealmerknaden benyttes når det er en eller flere punktfester på eiendommen. Punktfestene er som øyer avgrenset av hjelpelinje punktfeste. Teigen med punktfester får ikke fratrekk for disse ved beregning av areal. Arealet til eiendommen vil derfor være usikkert.
En eller flere av grensene er merket omtvistet, er usikre eller teigen er merket med tvist. Dette er en markering av at det er uavklart eller omtvistet hvor grensen går. På en oppmålingsforretning kan det oppstå tvil om hvor en eksisterende grense går, eller partene har ulik oppfatning av grenseforløpet. Hvis de ikke kommer til enighet beskrives dette i protokollen og grenselinjen(e) blir markert som usikker eller omtvistet. Arealet vil derfor være usikkert inntil grenseforløpet er avklart. Du må ta kontakt med kommunen der eiendommen ligger dersom du ønsker en ny oppmålingsforretning.
E-posten er sendt