Portrett av Mann forran skog.
Fra mastergrad til mikroservice-helt: Kristian (26) gikk rett fra studiene til et av Norges viktigste digitale miljø
Siste oppdatering

Kristian bygger Norges digitale kartgrunnlag

Fra mastergrad til mikrotjeneste-helt: Kristian (33) gikk rett fra studiene til et av Norges viktigste digitale miljø – og ble kastet rett inn i et univers av kommunegrenser, stedsnavn og skyteknologi.

– Folk tror vi jobber med gammeldagse systemer, men vi er langt fremme teknologisk. Det sier utvikleren som trives best med kode, kubernetes og kaffepauser med kollegaer.

Den nye generasjonen kodebyggere

Kristian hadde knapt rukket å henge opp masterdiplomet før han fikk fast jobb i Kartverkets IT-avdeling. Som utvikler i produktteamet «SMIA» i eiendomsdivisjonen jobber han med noe så nerdete – og samtidig samfunnskritisk – som kommunegrenser, stedsnavn og autoriserte landmålere.

– Jeg begynte 1. oktober 2024, og var fullt inne i produktteamet fra desember. Det var en veldig god onboarding. Jeg fikk en gradvis innføring i teknologiene og tid til å sette meg godt inn i systemene, før jeg virkelig begynte.

For Kristian var overgangen fra studentprosjekter og startup-luftslott til statsforvaltning en overgang – men langt fra så tungrodd som mange tror.

Jobber med «Norges-koden»

I det daglige har han ansvar for sentrale systemer som berører hele landet. Nasjonal inndelingsbase håndterer grensene for stemmekretser og grunnkretser. KomReg tar seg av kommuneendringer i matrikkelen.

Sentralt stedsnavnregister sørger for at steder som Snåsa og Søgne har sine riktige navn og plasseringer. Og med systemet Autorisasjon av landmålere ( AAL) har han oversikt over alle autoriserte landmålere i landet.

– Det høres kanskje byråkratisk ut, men det er utrolig mye teknologi og kompleksitet bak. Dette er informasjon hele Norge er avhengig av.

Kristian jobber mest med backend – altså den delen av systemene som ikke synes for brukerne, men som er selve motoren bak alt.

– Jeg liker best backend, men i produktteam lærer vi alt fra frontend til infrastruktur. Variasjonen gjør at du lærer mye.

Wanni_og_Krisitan_IDAA_04042518-IMG_0383.jpg
– Det viktigste rundt meg er gode kollegaer og en mentor som jeg kan spørre om alt mulig rart. Den støtten er avgjørende. Foto: Wanwisa Wanpake Johnsrud

 

Tech med tempo – ikke tung forvaltning

Myten om det seige offentlige systemet lever fortsatt i mange IT-miljøer. Men hos Kartverket opplever Kristian det motsatte.

– Folk tror kanskje vi jobber med gammeldagse ting, men vi er langt fremme teknologisk. Vi bruker det nyeste innen skyteknologi, som Kubernetes-baserte plattformer.

Skyplattformen SKIP, utviklet internt i Kartverket, gjør det mulig å jobbe smidig, sikkert og skalerbart. Og som utvikler får Kristian både ansvar og tillit.

– Det er ikke noe barnepass. Du får eierskap og får løse ekte problemer.

Folkene gjør forskjellen

Selv med kul teknologi, er det menneskene som virkelig teller. Kristian trekker fram miljøet og kollegaene som den viktigste grunnen til at han trives.

– Det viktigste rundt meg er gode kollegaer og en mentor som jeg kan spørre om alt mulig rart. Den støtten er avgjørende.

Teamet sitter i et åpent landskap. Fleksitid og hjemmekontor gjør det lett å finne balansen. Men jobben slipper ikke helt taket.

– Jeg jobber kun på jobb, men jeg tar ofte med meg teknologiske utfordringer i tankene hjem. Noen ganger finner jeg løsningen når jeg går tur.

Wanni_og_Krisitan_IDAA_0404256-IMG_0336.jpg
– Det er ikke noe barnepass. Du får eierskap og får løse ekte problemer. Foto: Wanwisa Wanpake Johnsrud

 

Del
XPPT