Interkommunalt plansamarbeid i startgropen
Kartverket og planleggere fra hele Helgeland deltok 18. og 19. juni på oppstarten av hovedprosjektet for interkommunalt plansamarbeid i distriktet. Prosjektet har som mål å styrke kommunenes rolle som planmyndighet og redusere sårbarheten i planleggingen.
Hva er FKB?
Felles kartdatabase (FKB) er en samling primærdatasett som samles inn og forvaltes i fellesskap av Geovekst-partene i en kommune. Ny hovedversjon av standardene ble innført i mai 2023.
Hva er DOK?
Det offentlige kartgrunnlag (DOK) er offentlige geografiske data som er tilrettelagt for kommunenes plan- og byggesaksarbeid. Formålet med DOK er å sikre at planlegging og saksbehandling skjer effektivt og basert på kunnskap.
Hva er et planregister
Et planregister består av en kart- og en dokumentdel, som gir en samlet oversikt over tillatt bruk og vern av arealene i kommunen etter plan- og bygningsloven.
Plan- og bygningsloven krever at kommunen skal ha et planregister, og det skal helst være digitalt.
Det finnes to typer planregister:
- Planregister med planoversikt er en enkel liste eller oppstilling over endelig vedtatte arealplaner i dokumentform.
- Digitalt planregister er en database med fullstendig og systematisert informasjon over endelig vedtatte arealplaner.
Egen standard
Digitalt planregister skal følge en egen standard som finnes i Nasjonal produktspesifikasjon for arealplan og digitalt planregister.
Relatert informasjon
Prosjektet ledes av Studiesenteret RKK Vefsn i samarbeid med Digitale Helgeland og Kartverket Nordland.
Prosjektmål
Prosjektet har som mål å styrke kommunenes rolle som planmyndighet og redusere sårbarheten i planleggingen.
Særlig viktig er arbeidet med å øke forståelsen for hvordan kartdata kan brukes aktivt som grunnlag for planbeslutninger. Det gjelder både i store og små kommuner.
Kartverket bidrar med:
- bruk av eiendomsdata fra Matrikkelen og Felles kartdatabase (FKB)
- forståelse og bruk av Det offentlige kartgrunnlag (DOK) og temadata
- kvalitetssikring av planregister
- etablering av rutiner og malverk for god saksbehandling
- felles ressursmiljø og kompetansedeling

Planleggere fra hele Helgeland deltok på oppstarten hovedprosjektet for interkommunalt plansamarbeid i distriktet. Foto: Ida Granmo | Studiesentet RKK Vefsn
Workshop ga innsikt i kompetansebehovene
Samlingen i Brønnøysund var lagt opp som en workshop med mål om å danne grunnlaget for prosjektperioden 2025 samt utforme prosjektsøknad for 2026.
Gjennom workshopen gav deltagerne verdifull innsikt i kompetansebehovene i kommunene. Blant annet om hvilke faglige samarbeid prosjektet bør ha fokus på, og hvordan kommunene kan dele sin kunnskap og erfaringer på tvers.
Prosjektleder Ida Granmo fra Studiesenteret RKK Vefsn ledet selve samlingen, mens Geir Martin Johansen fra Kartverket Nordland stod for de faglige innleggene.
Kartverkets rolle
Kartverkets rolle er å veilede kommunene, bidra til kompetanseheving, og sikre at kommunene bruker geodata i sin planlegging.
Gjennom prosjektet tilbyr også Kartverket hospiteringsplasser ved fylkeskartkontoret i Bodø. Her får kommunalt ansatte mulighet til å arbeide tett med Kartverkets fagpersoner og styrke sin kompetanse i praktisk bruk av kart- og plandata.
For prosjektdeltakerne er Kartverkets tilstedeværelse et godt eksempel på hvordan vi i Kartverket kan bidra til mer helhetlig og kunnskapsbasert arealplanlegging i hele landet.
The mail has been sent!