Dette skjemaet kan du bruke for å pantsette fast eiendom. Når du laster ned skjemaet må du lagre det på enheten du bruker før du fyller ut. Du må fylle ut skjemaet og sende det i posten med originale signaturer.
Profesjonelle aktører kan tinglyse elektronisk
Som profesjonell aktør kan du tinglyse pantsettelse av eiendom elektronisk, dersom firmaet har avtale om elektronisk tinglysing.
Er ikke ditt foretak registrert som bruker men ønsker å tinglyse elektronisk, finner du mer informasjon på sidene om «Elektronisk tinglysing».
Veiledning til pantedokument for fast eiendom:
Følg punktene nedenfor for hjelp til utfylling av pantedokumentet.
Øverst til venstre skriver du navn, adresse og fødselsnummer (11 siffer) til den som sender inn pantedokumentet til tinglysing. Dersom det er et foretak skriver du foretakets organisasjonsnummer. Innsender mottar det tinglyste dokumentet og faktura på tinglysingsgebyr.
Feltet for referansenummer (Ref.nr) er frivillig å fylle ut, og vil være synlig på fakturaen som sendes fra oss.
Du skal kun krysse av dersom pantedokumentet som skal tinglyses gjelder refinansiering.
Her skriver du navn og fødselsnummer (11 siffer) til den eller de som pantsetter eiendommen. Dersom det er et foretak som er pantsetter skriver du foretakets organisasjonsnummer.
Skriv beløpet med siffer og bokstaver. Det er mulig å tinglyse panteretter med en annen valuta enn norske kroner. Du må skrive valutaen i feltet for valuta.
Dersom panthaver er et foretak, for eksempel en bank, skal foretakets organisasjonsnummer skrives inn her. Er det en privatperson som er panthaver, må du skrive personens fødselsnummer (11 siffer).
Panteobjektet er eiendommen som skal pantsettes. Fyll ut feltet for kommunenummer, kommunens navn, gårdsnummer og bruksnummer. Dersom eiendommen har et festenummer eller seksjonsnummer, må også disse numrene skrives på.
I feltet ”Ideell andel”, skal det skrives hvor stor brøkdel av eiendommen som pantsettes. Dersom hele eiendommen skal pantsettes blir brøken 1/1.
Hvis pantsetter har grunnbokshjemmel til halve eiendommen, kan den delen pantsettes ved å skrive brøken 1/2 i feltet ”Ideell andel”.
Dette feltet skal kun fylles ut dersom panthaver ønsker å vike prioritet for en panterett som sendes inn til tinglysing samtidig eller senere. Panteretten som det vikes prioritet for, må identifiseres med panthavers navn, organisasjons- eller fødselsnummer og beløp.
Du kan fylle ut dette feltet dersom panthaveren, eller en annen rettighetshaver, ønsker å få tinglyst et forbud mot å overføre eller pantsette eiendommen uten skriftlig samtykke fra den som får rettigheten. Beskriv rettigheten og rettighetshaverens navn og organisasjonsnummer eller fødselsnummer dersom det er en privatperson.
Eksempel: "Eiendommen kan ikke selges eller pantsettes uten samtykke fra [NN, fødselsnummer/ organisasjonsnummer]"
Dette feltet er valgfritt å fylle ut. Avtaler eller informasjon som står i punkt 6 blir ikke tinglyst.
Ved bruk av løse ark skal pantsetteren signere nederst på alle arkene.
Side 2
Kryss av for det som passer. Hvis eiendommen som pantsettes er felles bolig for ektefeller, må ektefellen samtykke til pantsettingen. Dette gjelder selv om ektefellen ikke har hjemmel til eiendommen. Et eventuelt samtykke skal påføres i et eget felt. Dersom du krysser "nei" på første spørsmål, trenger ikke du besvare de to neste.
Samboere
Samboere skal krysse "nei" på det første spørsmålet, og ikke fylle ut de to andre spørsmålene.
Dette feltet skal signeres av ektefelle eller registrert partner til pantsetter, dersom pantsettelsen gjelder felles bolig.
Pantsetters og en eventuell ektefelles signatur skal bevitnes. I dette feltet skal vitnene signere. Hovedregelen er at to myndige personer som er bosatt i Norge skal bekrefte underskriften. Vitnene kan ikke være i nær slekt med panthaveren.
Nei. Et enkeltpersonforetak er ikke et selvstendig rettssubjekt og kan derfor ikke stå som hjemmelshaver eller rettighetshaver i grunnboken. Den personen som er ansvarlig for virksomheten må oppgi sitt fødselsnummer, og ikke organisasjonsnummeret til enkeltpersonforetaket når de skal tinglyse en rettighet eller en hjemmelsoverføring.
Nei. Dersom arvingene ved et privat skifte ønsker å tinglyse et pantedokument, en sikring i forbindelse med salg, fradeling av en ny tomt, eller andre dokumenter, må arvingene først overføre grunnbokshjemmelen til seg selv.
Ved offentlig skifte er det tingretten som står for skiftet, og bobestyreren kan derfor tinglyse dokumenter selv om grunnbokshjemmelen fortsatt står på den avdøde.
Hvis et skjema er fylt ut feil, eller det av andre grunner ikke oppfyller de lovbestemte vilkårene for tinglysing, blir det sendt tilbake igjen til deg, slik at du kan rette feilene og sende det inn en gang til for en ny vurdering.
Det blir lagt ved et brev som forklarer hva du skal gjøre. Hvis du har spørsmål kan du ringe til saksbehandler, som har skrevet sitt telefonnummer nederst på brevet. Du kan også ringe vårt kundesenter på telefon 32 11 80 00.
Nei, vi kan ikke forhåndsgodkjenne dokumenter som skal tinglyses. Generell veiledning om hvordan et skjema skal fylles ut kan du få ved å ringe vårt kundesenter på telefon 32 11 80 00.
Når du mener at dokumentet er ferdig skrevet sender du det i posten til Kartverket, slik at en saksbehandler hos oss kan se på det og vurdere om alt er i orden. Dokumenter som skal tinglyses kan ikke sendes inn via e-post.
The mail has been sent!