Our website only contains limited information in English. Please see our English front page to find shortcuts and the menu to all our English content.
Last updated
Erklæring om rettighet i fast eiendom
Ønsker du å tinglyse en rettighet eller avtale i fast eiendom? Da kan du lese veiledning og finne skjema på denne siden. Det er derimot ikke et krav at du bruker vårt skjema.
Hvilke servitutter og andre rettigheter kan tinglyses?
En avtale om rettighet på en annen person sin eiendom kan tinglyses.
Noen av de vanligste rettighetene som tinglyses er avtaler om forkjøpsrett, bruksrett til parkeringsplass, veirett, borett, rett til båtfeste, rett til å ha vann- og kloakkledning over naboens grunn, salg- og pantsettelsesforbud.
Veiledning til utfylling av skjema
Følg veiledningen nedenfor dersom du er usikker på hvordan skjemaet skal fylles ut. Når du laster ned skjemaet må du lagre det på enheten du bruker før du fyller ut.
Dokumentet må skrives ut, signeres for hånd og sendes til oss i vanlig post. Du må sende erklæringen i to eksemplarer. Enten en original og en kopi, eller to originaler.
Øverst til venstre skriver du navn, adresse og fødselsnummer (11 siffer) til den som sender inn erklæringen til tinglysing. Dersom det er et foretak skriver du foretakets organisasjonsnummer. Innsender mottar det tinglyste dokumentet og faktura på tinglysingsgebyr.
Feltet for referansenummer (Ref.nr) er frivillig å fylle ut, og vil være synlig på fakturaen som sendes fra oss.
Her skriver du navn og fødselsnummer (11 siffer) til personen som gir fra seg en rettighet på sin eiendom. Personen må være tinglyst eier av eiendommen. Dersom det er et foretak må du skrive organisasjonsnummeret til foretaket.
Her skriver du kommunenummer, kommunenavn, gårds- og bruksnummer og eventuelle feste- og seksjonsnummer på eiendommen som gir fra seg en rettighet. Dersom du for eksempel skal tinglyse en veirett, skal du skrive eiendommen hvor veien fysisk ligger.
Alternativ A fyller du ut dersom rettigheten skal følge en eiendom, uavhengig av hvem som til en hver tid eier den. Dette er vanlig ved tinglysing av veiretter. Fyll ut med kommunenummer, kommunenavn, gårds- og bruksnummer og eventuelle feste- og seksjonsnummer på eiendommen som får rettigheten.
Alternativ B fyller du ut dersom rettigheten skal være personlig, og kun skal gjelde en eller flere personer. Fyll ut navn og fødselsnummer (11 siffer) eventuelt organisasjonsnummer til den eller de som får rettigheten. Eksempler på dette kan være forkjøpsrett eller borett.
Ved bruk av løse ark skal den tinglyste eieren til avgivereiendommen signere nederst på alle arkene.
Side 2
Her skriver du en kort tekstlig beskrivelse av rettigheten. Du kan også legge ved kart eller skisse som viser hvor på eiendommen rettigheten fysisk ligger.
Dette feltet er valgfritt å fylle ut. Du kan skrive inn andre avtaler som ikke kan tinglyses. Dette kan for eksempel være økonomiske avtaler mellom partene. Kartverket tar ikke stilling til teksten i dette punktet.
Her må den som er tinglyst eier til eiendommen som gir fra seg en rettighet signere. Signaturen må gjentas med blokkbokstaver. Det er ikke nødvendig med vitner.
Nei. Dersom arvingene ved et privat skifte ønsker å tinglyse et pantedokument, en sikring i forbindelse med salg, fradeling av en ny tomt, eller andre dokumenter, må arvingene først overføre grunnbokshjemmelen til seg selv.
Ved offentlig skifte er det tingretten som står for skiftet, og bobestyreren kan derfor tinglyse dokumenter selv om grunnbokshjemmelen fortsatt står på den avdøde.
Dersom eiendommen du selger har en tinglyst rettighet, vil ikke den forsvinne når ny eier overtar. Det er heller ikke nødvendig å gjengi avtalene i et skjøte når du tinglyser eiendommen over på noen andre.
Rettigheten din er kun synlig på grunnboksbladet på eiendommen hvor du har fått en rettighet. Det vil si at dersom du har en veirett over naboens tomt må du undersøke grunnboksbladet til den eiendommen.
Den som har sendt inn et dokument til tinglysing vil få fakturaen.
Nei, vi kan ikke forhåndsgodkjenne dokumenter som skal tinglyses. Generell veiledning om hvordan et skjema skal fylles ut kan du få ved å ringe vårt kundesenter på telefon 32 11 80 00.
Når du mener at dokumentet er ferdig skrevet sender du det i posten til Kartverket, slik at en saksbehandler hos oss kan se på det og vurdere om alt er i orden. Dokumenter som skal tinglyses kan ikke sendes inn via e-post.
The mail has been sent!