Our website only contains limited information in English. Please see our English front page to find shortcuts and the menu to all our English content.

Last updated

Opprettholder drift av fellesløsningene ut 2025

Satsingsforslaget knyttet til fellesløsningene som Kartverket forvalter på vegne av fellesskapet, fikk ikke gjennomslag i statsbudsjettet for 2025. Som en midlertidig løsning har regjeringen gitt Kartverket 30 millioner kroner til å opprettholde løsningene.

Bevilgningen på 30 millioner kroner gjør Kartverket i stand til å drifte fellesløsningene i 2025, og til å starte en begrenset del av det planlagte arbeidet med å videreutvikle disse. Dette vil omfatte nødvendig modernisering av enkelte løsninger, og konsolidering av systemporteføljen.

Det er avgjørende å sikre en større og mer langsiktig finansiering av fellesløsningene etter 2025, både for å sikre videre drift og løse udekkede brukerbehov. Hvis ikke denne satsingen lykkes, vil enkelte fellesløsninger bli skrudd av fra 1.1.2026. 

 

Fellesløsningene som inngår i satsingsforslaget, er vist i figuren under.

" width=
FELLESLØSNINGENE: Norge digitalt-fellesløsninger som omfattes av satsingsforslaget: Høyde- og dybdedata, bildedata (Norge i bilder), vannstand, stedsnavn, grenser og administrative inndelinger, landsdekkende sjø- og landkart, detaljerte kart (SFKB), ledning og luftfartshindre, Geonorge og innsynsløsninger. Posisjonstjenester, matrikkel og grunnbok har finansiering og er ikke en del av modellen. Kilde: Kartverket

Fellesløsningene som Kartverket forvalter og drifter på vegne av fellesskapet, har stor betydning for mange virksomheters evne til å utføre lovpålagte oppgaver og levere tjenester.

Den samfunnsøkonomiske verdien av fellesløsningene og geodataene offentlig og privat sektor forvalter, ble beregnet til 30 milliarder kroner i 2023. 

Fra statsbudsjettet:

Prop. 1 S (2024–2025) side 125:

«Noreg har nokre av verdas beste geodata og ei god ordning for samarbeid om innsamling av data, men det er behov for auka vedlikehald av løysingane for lagring, forvalting og distribusjon. Kartverket, som er nasjonal geodatokoordinator, har ansvaret for å forvalte desse løysingane. Det blir foreslått å auke løyvinga med 30 mill. kroner i 2025 for å halde drifta av fellesløysingane for geografisk infrastruktur ved like»

Share
XPPT