Kvalitetskrav til arealplaner i Trøndelag
Et planforslag må tilfredsstille de nasjonale kravene til kvalitet i en digital reguleringsplan. I Trøndelag bistår Statsforvalteren, fylkeskommunen og Kartverket Trøndelag kommunene med dette.
Hva er et planregister?
Et planregister består av en kart- og en dokumentdel, som gir en samlet oversikt over tillatt bruk og vern av arealene i kommunen etter plan- og bygningsloven.
Krav om digitalt planregister i ny forskrift fra 1. juli 2025
Med den nye kart- og planforskriften fra 1. juli 2025 er det krav om at alle kommuner skal ha et digitalt planregister som er tilgjengelig på nett (§§ 12, 13):
Egen standard
Digitalt planregister skal følge en egen standard:
Relatert informasjon
Kravene om og behovet for ferske og oppdaterte geografiske data, herunder arealplandata, er sterkt økende. Geosynkronisering av arealplandata er et viktig verktøy for å sikre oppdaterte, kvalitetssikrete data til enhver tid. Kommunens originale plandata kopieres fortløpende inn i Norge digitalt arealplankartdatabase (NAP), som er en landsdekkende kopidatabase. Det letter dermed arbeidet for kommunene betraktelig
Planlegging etter Plan- og bygningsloven (pbl)
Her finner du blant annet:
- veiledning til plandelen i pbl
- lenker til nyttige ressurser
- innføring i plansystemet på ulike nivå
- informasjon om forskjellige hensyn og fagtema som er viktig for god planlegging, samt
- informasjon om digital fremstilling av arealplan og planregister
Planforslag på høring og kontroll
Statsforvalteren og fylkeskommunen minner om at oppdaterte høringsdata i NAP, sørger for en effektiv saksbehandling hos alle berørte parter. Gjennom Kartverkets drifting av NAP, tilgjengeliggjøres også planforslaget automatisk i den regionale kartportalen GisLink.
Når planer sendes ut på høring, skal planforslaget gjøres tilgjengelig i NAP. For flertallet av kommunene i Trøndelag skjer dette gjennom geosynkroniseringen.
Se fortløpende status for geosynkronisering i Trøndelag fylke (geonorge.no)
For kommunene som ikke har satt opp geosynkronisering for planforslag, må sosi-filen sendes til Kartverket.
Kartverket er ikke høringspart, men bistår Statsforvalteren og fylkeskommunen med den tekniske kontrollen og tilretteleggingen.
Vi minner om disse punktene når høringsdata sendes Kartverket:
- Før planen sendes må kommunen utføre visuell kontroll av plankart og SOSI-fil. Filene som oversendes må være identiske med det plankart som legges ut til offentlig ettersyn.
- Kartverket utfører en teknisk kontroll av planen. Kartverket melder eventuelle behov for rettinger tilbake til kommunen. Kopi av rapporten sendes Statsforvalter og fylkeskommunen til orientering.
- Retting gjøres av kommunen før ny oversending til Kartverket.
- Når planen er feilfri lagres den til Kartverkets forvaltningsløsning.
- Arealplankartet blir automatisk tilgjengelig for høringspartenes saksbehandlere i www.gislink.no etter 2-3 dager.
Her er et forslag til oppsett som kommunene kan bruke når dere sender inn planen. Dette for å forenkle saksbehandlingen.
Skjema til oversendelse av arealplan til offentlig ettersyn.pdf
Planen sendes til:
The mail has been sent!