Our website only contains limited information in English. Please see our English front page to find shortcuts and the menu to all our English content.

Last updated

Innsats for bedre tilgjengelighet

Flere kommuner har gjennom sommeren kartlagt tettsteder og friluftsområder for å forbedre tilgjengeligheten. Dette arbeidet er et viktig steg mot et mer universelt utformet samfunn.

– I år var potten på 1 150 000 kr og blant 30 søknader fikk 28 midler til kartlegging, sier senioringeniør Kathrin Bögelsack i Kartverket Møre og Romsdal.

Hun fortsetter: 

– Målet er å hjelpe deltakere til å kartlegge stedfestet data som grunnlag for arbeid med universell utforming. Tilbakemeldinger fra kommunene viser at kartleggingsprosjektene fører til økt kunnskap, mer tverrfaglig samarbeid og økt bevissthet om temaet i organisasjonen.

Kongsberg kommune i feltarbeid

Det er Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) som gjennom Kartverket gir støtte til et utvalg kommuner og interessenter som vil kartlegge tilgjengelighet. Kongsberg er en av kommunene som har gjennomført feltarbeid i sommer.

(Videoen er laget av Kongsberg kommune)

Tilgjengelighetsprosjekt i Kartverket

Kartverket driver et kartleggingsprosjekt for tilgjengelighet i tettsteder og friluftsområder som del av en nasjonal satsing på universell utforming. Prosjektet bruker geografiske informasjonssystemer for å vise informasjon om tilgjengelighet i tettsteder og friluftsområder i Norge. Målet er å lage en database med kartlag som kan være nyttige for:

  • arealplanlegging og vedlikehold i kommunene  
  • statistikk og analyse i staten og organisasjoner  
  • sluttbrukere som en kilde til informasjon  

Til dags dato er det kartlagt tettsteder i 292 kommuner og friluftsområder i 290 kommuner.

Se hvor det er kartlagt

I Norgeskart kan du se hvor det er kartlagt tilgjengelighet og universell utforming. Slik gjør du det: 

  1. Gå inn på Norgeskart.no
  2. I søkefeltet til klikker du på ikonet med tre horisontale streker imagek9ha.png
  3. Velg «Tilgjengelighet» 
Share
XPPT