Our website only contains limited information in English. Please see our English front page to find shortcuts and the menu to all our English content.

Last updated

Smarte påskeforberedelser med Kartverket

Skal du til sjøs, til skogs eller til fjells i påska? Kartverket har nyttige tips til båtfolk, skigåere og hytteeiere. Les om gratis kart både på mobil og papir, og en nyttig nødplakat til hytta.

Svært mange har i dag en smarttelefon, og mange bruker GPSen på den for å finne gateadresser. Men visste du at du også kan få de topografiske papirkartene som du kanskje kjenner som Norge 1:50.000 rett på mobilen – gratis og tilgjengelig uten mobildekning?

AdobeStock_472092768.jpeg
HVOR? Her er du! Med Kartverkets mobilapp Hvor, ser du eksakt hvor du er på kartet. (Foto: Adobe Stock)

«Hvor?» er Kartverkets kartapp som er gratis, og det samme er mobilkartene som lagres på telefonen din. Dermed har du alltid kart som viser hvor du er – også utenfor dekning.

Nå er mobilappen oppdatert med sporing og posisjonsdeling, samt kartdata både i svenske og finske grensetrakter. Trygghet på tur er viktig. Ikke rart at mobilappen «Hvor?» er lastet ned over 100 000 ganger!

Les mer om kartappen Hvor? eller last ned via App Store og Google Play.

Google Play   App Store

Papirkart gir trygghet

Du kommer fortsatt ikke utenom at de gamle papirkartene gir deg en strømløs trygghet. Mobilen kan falle i sjøen eller i snøen, og GPSen kan gå tom for batteri.

Kartverkets turkart «Norge 1:50 000» kan enkelt skrives ut gratis via funksjonen «Mitt turkart» i norgeskart.no. Kartene har tilnærmet samme utforming som papirkartene du kjøper i butikken, og du kan være sikker på at du får siste versjon. De oppdateres nemlig hver uke.

Du velger akkurat hvilket område du vil lage et turkart fra, og kan skrive ut dette på A4-skriver. Du kan også bestille kart i stort format hos en av våre forhandlere. Les mer på turkart-sidene våre (der du også finner et krasj-kurs i kart og kompass) eller last ned turkartet ditt her.

Adresse eller nødplakat kan redde liv i påska

I påska reiser mange på hytta. Mange har ikke vegadresse til fritidsboligen sin, noe som kan få konsekvenser når minuttene teller.

" width=
HYTTEADRESSER: Fagansvarlig for adresser i Kartverket, Inger Margrethe Kristiansen, understreker betydningen av å ha adresse på hytta. Navnløse adresser kan være en utfordring om minuttene teller. Foto: Sveinung Engeland/Kartverket

– Det er over 470 000 fritidsboliger i Norge, og ikke alle disse har adresse, sier Kartverkets fagansvarlige for adresser Inger Margrethe Kristiansen.

Mange kommuner har gjort en kjempejobb med å sørge for at hytteeiere har ei unik hytteadresse, men ikke alle har dette på plass. Da kan Kartverkets nødplakat være god å ha, siden du og dine gjester raskt kan lese av hyttas posisjon.

– Kartverkets nødplakat er til å printe ut og henge på hytta. Den gir nødetater nøyaktig stedsangivelse og koordinater dersom uhellet er ute. Særlig hvis du leier ut hytta kan det være vanskelig å forklare hvor den er uten adresse eller nøyaktig posisjon, sier Kristiansen.

Share
XPPT