Our website only contains limited information in English. Please see our English front page to find shortcuts and the menu to all our English content.

Last updated

Historiske kart på Sommerhytta

Så du forrige episode av TV2s «Sommerhytta»? Der tok Petter og Hermann i bruk Kartverkets løsning «Historiske kart» for å få et fint, gammelt kart som dekorasjon på hytta. Det kan du også gjøre enkelt og gratis hvis du vil pynte hytteveggen i sommer.

Historiske kart er nemlig noe du lett laster ned gjennom Kartverkets brukervennlige løsning på nett. Særlig gjelder det den nye innsynsløsningen for historiske kart, der de historiske kartene er lagt som kartlag over et vanlig Norgeskart, slik at det er lett å finne fram.

Når du har funnet det kartet som du liker best, kan du laste ned dette høyoppløselig. Enten kan du da skrive det ut sjøl gratis, eller du kan kontakte et trykkeri for å bestille trykk av historiske kart til din egen sommerhytte.

Historiske kart til Sommerhytta Hønefoss skjermdump.jpg
KART PÅ KART: Ved hjelp av "Filter" i høyrekolonnen kan du velge for eksempel Rektangelkart og et tidsrom for å få fram gamle kart.

Historiske kart som dekorasjon

Sesong 7 av TV2s Sommerhytta pågår nå, og er i år lagt til Hadeland i Lunner, nærmere bestemt Myllartunet i Nordmarka. Her kom Kartverkets løsning til god nytte for de to vennene Petter Nohr og Herman Winger Ramm i episode 33 (ca 37 min. ut i episoden).

– Vi har lenge ønsket oss et kart over Nordmarka. Kartverket har masse historiske kart. Så da var det bare å gå inn der og søke på Nordmarka, og der fant jeg et kart fra 1938, forteller Petter.

Den nedlastbare kart-fila sendte de til et trykkeri og bestilt det som trykk på lerret. I episode 33 av Sommerhytta har Herman henta den nye dekorasjonen til hytteveggen.

Om Sommerhytta

«Sommerhytta» på TV2 har blitt en populær realityserie som tar seerne med på en spennende reise inn i hyttelivets verden. I programmet konkurrerer fire deltakerpar om å skape den ultimate sommerhytta fra bunnen av.

Herman og Petter har vært kompiser i 13 år, og Petter er fadder til Hermans barn. Begge bor i Oslo hvor Herman er kreatør og tekstforfatter i et reklamebyrå, mens Petter jobber som administrasjonskoordinator.

Historiske-kart-på-sommerhytta.jpg
TRYKT PÅ LERRET: Her har Herman Winger Ramm akkurat vært og henta det ny-gamle kartet, og Petter Nohr tar fornøyd veggdekorasjonen i øyesyn. (Foto: Strix/ TV2)

Hver uke bestemmer dommerne hvem som har truffet best på oppgaven. Dommere er Finn Schøll («Blomster-Finn» – fokus spesielt på uteområdet), Lars Fossum (snekker) og Aina Solli Steen (interiørdesigner). Episoden finnes i TV2s ukesarkiv og på TV2 Play.

Share
XPPT