Our website only contains limited information in English. Please see our English front page to find shortcuts and the menu to all our English content.
Last updated
Kartverket avslutter kartappen «Hvor?»
Kartverket avslutter mobilappen «Hvor?». Her kan du lese hva som skjer framover.
Over til UTSlutt for «Hvor?» fra 2025
«Hvor?» fjernes fra App Store og Google Play ved årsskiftet 2024-2025. Da avsluttes Kartverkets vedlikeholdsavtale.
Appen vil ikke slutte å virke med en gang, men gi varsel om å bytte til annen kartapp.
Funksjonaliteten i «Hvor?» overtas av DNT og blir tatt med i videreutviklingen av deres app UT. DNT tar sikte på å være klar med ny versjon av UT-appen sommeren 2025.
Dersom andre aktører ønsker tilgang til eller veiledning om hvordan funksjonaliteten kan implementeres, er det bare å ta kontakt med Kartverkets kundesenter på epost.
Her forsøker vi å besvare noen ofte stilte spørsmål som vårt kundesenter mottar. Artikkelen under inneholder foreløpig noe historisk informasjon om Hvor-appen.
Ofte stilte spørsmål om hvor appen
Hvor? er en turapp for mobiltelefoner, som Kartverket lanserte i 2020. Appen viser kartgrunnlaget for turkartene Norge 1:50 000 som nedlastbare filer regionvis, og er tilgjengelig uten mobildekning. Turappen har hatt Norge som dekningsområde, men har også hatt med fem mil inn på både svensk og finsk side av riksgrensene.
Kartverket har varslet alle brukere av appen om at den skal avvikles. Det betyr at brukerne må finne andre tur-apper som kan dekke deres behov.
Det er ikke en prioritert oppgave for Kartverket å lage sluttbrukerløsninger, og vi avvikler derfor Hvor?-appen. Den støttes ikke fra 1. januar.
Kartverket har inngått en intensjonsavtale med DNT, som gjør at de kan videreutvikle sin UT-app. DNT må selv kunne si hvilke konkrete planer de har for utvikling av sin egen turapp.
DNT har ansvar for utvikling og funksjonalitet på egen app. Hva og hvordan de ønsker å utvikle den, kan ikke Kartverket svare på.
Alle som vil kan få tilgang til kildekoden til Hvor? via GitHub. For å kunne bruke kildekoden trenger man lisens på ArcGIS Runtime API for .NET fra ESRI. En forutsetning for at koden skal fungere er at man har tilgang til kartfilene på MrSID-format som Kartverket produserer og gjør tilgjengelig for nedlasting, og man må forholde seg til at Kartverket en gang kan komme til å slutte med dette. For å få tilgang til kildekoden, send en e-post til kundesenter@kartverket.no.
Appen er lastet ned på cirka 100.000 mobiler med Android og IOS-operativsystem.
Nei, løsningen slutter ikke å virke. Men løsningen vil ikke bli støttet eller oppdatert fra 1. januar.
Appen fjernes fra App Store og Google Play fra 31. januar 2025.
Nei, dette er dessverre ikke mulig.
Det er dessverre ingen enkel måte å gjøre dette på. Men hvis du har noen steder du veldig gjerne vil ta vare på og i tillegg er litt datakyndig, kan du gå inn i oversikten for ‘Mine steder’ og åpne det stedet du vil ta vare på ved å trykke på informasjonsknappen. Velg så ‘Kopier til utklippstavle’. Start et annet program eller app hvor man kan lagre tekst, og velg så ‘Lim inn’. Da blir informasjonen og koordinatene kopiert inn i dette programmet, og man får lagret informasjonen. Man kan da organisere denne informasjonen i en semikolonseparert tekstfil (CSV-fil). En CSV-fil kan eksempelvis lages ved hjelp av Excel. Lag en kolonne for tittel, beskrivelse, nordkoordinat og østkoordinat. Eksporter så dette til en CSV-fil. På nettet finnes det mange løsninger for å konvertere fra CSV til GPX-fil. GPS-fila kan så importeres i mange andre kartapper som støtter dette. Alternativt kan man manuelt taste koordinatene inn i andre kartapper for å registrere stedene der.
Nei, disse vil ikke bli videreført i UT-appen. Det er DNT som må svare på spørsmål rundt egen turapp.
Vi har informasjon som vi har lagt ut på kartverket.no, som kan gi noen av svarene du lurer på. Har du ytterligere spørsmål, så sende en e-post til kundesenter@kartverket.no.
«Hvor?» ga deg kart rett på mobilen tilsvarende Kartverkets topografiske hovedkartserie «Norge 1:50 000», det samme innholdet som det nasjonale beredskapskartet som brukes av Forsvaret, politiet og Sivilforsvaret.
Hvor-appen inneholdt kart som dekker inn i Sverige og Finland.
Er det noe du savner i kartet? Noe som ikke er riktig? Bruk tjenesten Rett i kartet og gi oss en tilbakemelding.
Viktig om sjøkart
Kun offentlige sjøkart skal brukes ved ferdsel i båt. Derfor er navigasjonsinformasjon som fyr- og lyktesektorer ikke angitt i kartene som brukes i Hvor?
The mail has been sent!