Our website only contains limited information in English. Please see our English front page to find shortcuts and the menu to all our English content.

Last updated

Sjekk ut historiske flyfoto fra Vestfold og Telemark

Hvordan så hjemstedet ditt ut på slutten av 40-tallet sammenlignet med 80- og 90-tallet og i dag? Over 3000 nye historiske flyfoto er publisert på norgeibilder.no.

Kartverket har i samarbeid med kommunene og regionale etater digitalisert historiske flyfoto fra Vestfold og Telemark.

" width=
HISTORISKE FLYFOTO: Norge i bilder gjør det mulig å sammenligne gamle og nye bilder fra hele Norge. Her ser du utviklingen av Holmestrand sentrum fra 1947, 1964 og til i dag. Foto: norgeibilder.no

Flyfoto fra 40-tallet, 80- og 90-tallet

Det nye bildematerialet omfatter blant annet de eldste flyfotene i Kartverkets arkiver fra slutten av 40-tallet. I tillegg til bildeserier fra 80- og 90-tallet.

– Flyfotoene ble opprinnelig brukt for å lage kart. Nå utgjør bildene en viktig dokumentasjon av hvordan det så ut i tidligere tider, sier senioringeniør Kjetil Waal ved Kartverket i Vestfold og Telemark.

Karttjenesten «Norge i bilder» inneholder mange generasjoner med flyfoto, og har funksjoner som gjør det enkelt å se endringer i landskapet.

– Det er spennende å ta fram bilder fra ulike tidsepoker for å se endringer som følge av menneskelig påvirkning. Det varierer hvor endringer har skjedd: Nye hus er bygd, nye veier og det er blitt flere biler. Gjengrodd terreng preger også landskapet, og iblant ser vi områder som er helt uforandret, forteller Waal.

Viktige foto for fremtiden

Eldre historiske flyfoto kan gi godt innsyn til bakken på grunn av beitedrift i utmark og lite vegetasjon. Bildene viser ofte opprinnelige landskapselementer før moderne naturinngrep.

– En reise i bildene 50, 60, og 70 år tilbake i tid, løfter fram spørsmålet om hvordan landskapet vil se ut fremover i tid. Hvilke landskapselementer er verdifulle å ta med videre i landskapsutviklingen? Et tilbakeblikk kan være til god hjelp for å stake ut kursen videre. Det er vel med landskapsplanlegging som med mye annet: Skal vi vite hvor vi skal, så må vi vite hvor vi kommer fra, sier Waal.

Flyfotoene er geometrisk korrigert. Det betyr at de har en enhetlig målestokk og dermed kan brukes som et kart, såkalte ortofoto. Bildene er satt sammen i bildemosaikker som dekker større områder.

Sigurd Laland peker på et historisk flyfoto på en PC-skjerm.
KOMMUNAL PLANLEGGING: Sigurd Laland, rådgiver for landbruk og geodata i Skien kommune, er en engasjert bruker av historiske flybilder. Foto: Jon Arne Trollvik/Kartverket

Nyttig verktøy i planleggingsarbeid

Skien kommune har allerede tatt i bruk de historiske flyfotoene.

– Det er veldig spennende å se på endringer i arealbruken over tid. For oss i kommunen er dette historiske materialet nyttig i flere sammenhenger. Vi bruker det i planarbeid og saksbehandling, byutvikling, ras- og skredundersøkelser og for å finne eldre naturlige bekkeløp som er lagt i rør (bekkelukkinger), forteller Sigurd Laland, rådgiver for landbruk og geodata i Skien kommune.

Les mer om flyfoto og ortofoto.

Kontakt

Share
XPPT