Siste oppdatering

Feir ferien med Kartverket

Skal sommerferien avholdes til lands, til vanns eller til fjells? Kartverket har nyttige tips til Norgesferien, enten du har hytta, bobilen eller båten som base!

Her kan du lese mer om gratis kart både til lands og til vanns, på mobil og papir, hvordan du bruker kart og kompass riktig, og en nyttig nødplakat til hytta.

Gratis kart-app «Hvor?»

De fleste har i dag en smarttelefon, og mange bruker GPSen på den for å finne gateadresser. Mobil-apper for veinavigasjon er imidlertid lite egna til å navigere i terrenget. Men visste du at du kan få de topografiske papirkartene fra Norge 1:50.000 rett på mobilen – gratis og tilgjengelig uten mobildekning?

I Kartverkets mobil-app «Hvor?» får du kartene med høydekurver og nord/sør-streker, slik at det er lett å orientere seg. Mobilappen har sporing og posisjonsdeling, samt kartdata både i svenske og finske grensetrakter. Ikke rart at mobilappen «Hvor?» er lastet ned over 100 000 ganger!

Les mer om kartappen Hvor? eller last ned via App Store og Google Play.

Google Play   App Store

Fjorder og fjellandskap i Lofoten
NORGESFERIE: Enten du ferierer til lands eller til vanns, har Kartverket kart som kan hjelpe deg.

Finn ditt midtpunkt eller din kommunetopp

Kartverket har dessuten gjort det enklere å finne fram til merkepunkter, enten du ferierer hjemme, på hytta eller er i en helt annen del av landet:

På de populære sidene våre med fakta om Norge, finner du flere artikler om midtpunkt for norske kommuner og fylker, hva som er de hundre største øyene, og hva som er de høyeste fjelltoppene eller punktene i hver kommune.

Nylig har vi fått utvida tabellene slik at du nå kan finne kommunens midtpunkt eller høyeste punkt direkte i Norgeskart.no eller i Hvor-appen (gjelder kun på mobil). Du kan også laste ned GPX-filer direkte til GPSen din.

Papirkart gir trygghet

Det er kjekt med kart og posisjon rett i mobilen, men du kommer ikke utenom at papirkart gir en strømløs trygghet. Skal du planlegge en lengre tur, er det dessuten lettere å holde oversikt på en stor «papirskjerm». Gratis er det også:

Illustrasjonsbilde fra Skeikampen
OPPDATERT: Papirkartene som du sjøl kan skrive ut gratis på Norgeskart.no, er alltid oppdaterte.

Kartverkets turkart «Norge 1:50 000» kan enkelt skrives ut via funksjonen «Mitt turkart» i Norgeskart.no. Kartene har tilnærma samme utforming som de du kjøper i butikken, og du får alltid «ferske» kart: Kartgrunnlaget oppdateres nemlig hver uke, blant anna basert på tilbakemeldinger som du kan være med på å gi gjennom «Rettikartet.no».

Du velger akkurat hvilket område du vil lage et turkart fra, og kan skrive ut kartene på A4-skriver. Ønsker du kart i stort format, kan dette bestille kart hos en av våre forhandlere. Les mer på turkart-sidene våre eller gå til Norgeskart.no for å lage turkart.

Men om du skal ha nytte av papirkart, må du kanskje friske opp hvordan du bruker kart og kompass? Fortvil ikke: Kartverket gir deg kompasskurs – lekende lett på 1-2-3.

Sommer på sjøen

Er sommerstemningen betinga av salt havluft i nesen? Sørg for en god og trygg opplevelse når du tar med familien på sjøen. Bruk sjøkartet til å gjøre deg kjent med området du skal seile i: Det er ingen grunn til å gå på grunn.

Med Kartverket på laget legger du grunnlaget for å ha kontroll ute på sjøen. Start planleggingen av seilasen i oppdaterte sjøkart og sjekk ut muligheter og begrensninger langs kysten i farvannsbeskrivelsen Den norske los.

Ta en innføring i sjøkartet, ha tydelige roller ombord, og pass godt på kartleseren. Øvelse gjør mester – både for gammel og ung: Tar du båtførerprøven? Her kan du laste ned gratis skolekart til båtførerprøven

Les mer om hvordan du får en god opplevelse på sjøen.

Adresse og nødplakat kan redde liv

Det er nær 480 000 fritidsboliger i Norge. Mange kommuner har gjort en kjempejobb med å sørge for at hytteeiere har ei unik hytteadresse, men fortsatt mangler ca 25.000 hytter ei adresse, noe som kan få konsekvenser når minuttene teller.

Uansett om hytta di har egen adresse eller må finnes ved hjelp av koordinater, er Kartverkets nødplakat god å ha: Da kan du og dine gjester raskt lese av hyttas posisjon og gi beskjed til redningsmannskapet dersom ulykka inntreffer. Husk å henge den på et lett synlig sted der alle ser den og raskt kan finne den igjen! Særlig hvis du leier ut hytta kan det være vanskelig å forklare hvor den er uten adresse eller nøyaktig posisjon.

Les mer om hvordan du lager nødplakat til hus og hytte eller gå direkte til Norgeskart.no. Der kan du enkelt skrive ut nødplakat ved å plassere markøren på riktig sted og velger "Lag nødplakat" i venstremenyen.

Del
XPPT