Kartverks-TV ble med sjøspeiderarmadaen på siste etappe mot Bodø:

– Viktig med godt opplæringsmateriell

Landsleiren åpnet med felles åpning i Sandnes i Rogaland fredag 16. juni klokka 20. Hit kom speiderledelsen for landsleirledelse for å markere åpningen av leiren og starten på armadaen.

– Hva betyr det for sjøspeiderne å ha fått ferske sjøkart i fra Kartverket?

– Vi har lave budsjett og har tidligere seilt på gamle kart fra Kartverket. Kartverket har utvist stor velvilje ved å gi oss muligheten til å seile på oppdaterte offisielle elektroniske sjøkart og oppdaterte papirkart, noe vi er veldig takknemlige for, sier Sigurd Mo, armadaleder for seilasen til Bodø.

​Sjøkartene skal brukes under seilasen og til opplæring i navigasjon. Torsdag 15. juni var Mo og vandreleder Linda Holt Paulsen fra 1.Tananger sjøspeidergruppe innom sjødivisjonen for å hente Kartverket-vimpler til flåten, to vimpler til hver speiderskøyte. I tillegg utstyres mannskapet med hver sin Kartverket-caps.

– For Kartverket det er viktig å lære opp fremtidens båtførere og seilere så tidlig som mulig. Vi syntes at det var naturlig at sjøspeiderne som er under opplæring skulle få tilgang til gode og oppdaterte sjøkart av oss. De lærer om sikkerhet til sjøs gjennom hele turen og vi synes det er viktig at de derfor får tilgang til godt opplæringsmateriell fra oss, sier Céline Buisson Rosvold, profileringsansvarlig i formidlingstjenesten i Kartverket. 

​VIMPEL I SEILMASTEN: Armadaleder Sigurd Mo (fra høyre) og vandreleder Linda Holt Paulsen fra 1.Tananger sjøspeidergruppe, fikk Kartverket-vimpler og caps til mannskapet fra Céline Buisson Rosvold og Gjertrud Røyland fra Kartverket 16. juni. Foto: Sissel Kanstad

Ungt mannskap

Speiderne navigerer etter kart og kompass på dekk.

– Alle skøytene har gode kartplottere, men for å øke forståelse for kart og navigasjon velger vi å gjøre navigasjonen på papirkart, forteller Mo.

Alderen på mannskapet er fra 13 til 25 år, pluss noen voksne. På SS Makrellen er skipperen for seilasen nordover kun 20 år, og på retur er skipperen 22 år.

– Dette er gode sjøfolk. Med seg har de også påtroppende skipper, for opplæring og for å bygge erfaring. Hele mannskapet har ulik erfaring og er på ulike nivå, sier Mo.

Mannskapet om bord hver av de ti speiderskøytene består av ti–tolv personer, delt opp i tre vaktlag. Alle går i turnus på tretimers skift, dekk, arbeidsvakt og frivakt.

Innaskjærs seilas

Speiderskøytene seiler fortrinnsvis innaskjærs langs hele kysten, med noen avstikkere til ytterste skjærgård. Dette for at ungdommene skal få god trening i navigasjon. Det er en ekstra utfordringer å seile innaskjærs istedenfor lange rette strekk utaskjærs.

– Slik seilas engasjerer ungdommene i mye større grad. De må kontinuerlig håndtere både seil og navigere henhold til mulige vindretninger, sier Mo.

Ankomst i Bodø er planlagt 30. juni. Da planlegger kommunikasjonstjenesten i Kartverket et besøk om bord på speiderskøytene.

I Bodø vil de 2000 speiderne på landsleir kunne få litt opplæring i kartforståelse på kaia. Etter landsleiren (8. til 28. juli) skal 130 nye ungdommer seile med speiderskøytene fra Bodø, via Lofoten og tilbake til Sandnes.

Det er mulig å følge flåten på AIS (automatisk identifikasjonssystem) og på 1tanangersjo.no kan du lese oppdatert reiserute.