Nordmenn er glade i turkart: Etter at Kartverkets utskriftsløsning «Mitt turkart» ble lansert i februar 2016, vitner nærmere 300.000 sidevisninger om at gratis papirkart er populært.

Løsningen er enkel i bruk: Gå inn på Norgeskart.no, sett markøren der du vil ha turkart, og velg «Lag turkart». Etter å ha finjustert utskriftsområdet, velger du «Lag turkart» for å generere ditt turkart, som du til slutt laster ned som utskriftsvennlig PDF-fil til din datamaskin.

Sterkt ønske om grenseområdene

Nesten 372 år etter at Jämtland og Härjedalen ble avstått til Sverige gjennom Freden i Brömsebro, har Kartverket lyktes i å få grenseområdene inn på Norgeskartet igjen: Nå er turkart-funksjonen i Norgeskart.no utvidet til å vise kart fem mil inn i Sverige.

- En av tilbakemeldingene etter lansering, var at brukerne ønsket kart over grenseområdene. Et samarbeid mellom Kartverket og det svenske Lantmäteriet gjorde dette mulig. Nå har vi fått tilgang til svenske data med norsk koding slik at vi kan produsere svenske kart med norsk kartografi, forteller senioringeniør Martin Egger i Kartverkets landdivisjon som roser Kartverkets arbeid med konvertering av svenske kartdata.

Få kartet rett i mobilen

Foreløpig vises ikke svenske data før du har lastet ned kartet for utskrift. Dette planlegges utbedret i løpet av høsten. Men vel så viktig som papirkartene, er at du nå får kartene på mobil:

- Norge 1:50.000 og de «svorske» kartene er tilgjengelige som rasterfiler i Kartverkets populære serie av MrSID-filer, ofte omtalt som «Hele Norge rett i lomma». Her kan du gratis laste ned fylkesvis kart direkte på mobilen, mens den svenske «grensesømmen» er delt på tre kart. Kartene vises med gratis-appen GeoViewer via Google Play eller App Store på din smarttelefon, avslutter Egger.