Kunnskap | Kartverket
Hopp til innhold

Kunnskap

Kart og kartlegging Korleis kartet blir til Havnivå og klima pPosisjon og navigasjon

Kartverket kartlegg jorda og lagar grunnlaget for geografisk informasjon i Noreg. Kunnskapen blir nytta mellom anna til å lage kart, i GPS- og posisjonstenester og i klimaforskinga.

Kartverket er en viktig kilde til offisiell informasjon om Norges geografi, om alt fra kommuner og fylker til fjelltopper, innsjøareal og landets midtpunkt.

Les mer

Havnivået endrer seg, nye havstrømmer oppstår, og issmeltingen endrer jordens tyngdefelt. Les om hvordan vi kartlegger klimaendringer.

Les mer

Les korleis kart blir til og om det omfattande arbeidet som ligg bak, om korleis ein måler høgda på ein fjelltopp og tyngdekrafta på ein innsjø.

Les mer

Noreg har dei tre administrative og politiske nivåa nasjon, fylke og kommune. Kartverket forvaltar riksgrensene, fylkes- og kommunegrensene og underliggjande kretsar.

Les mer

Før navigerte man etter stjernene. Nå handler det om satellitter og GPS-stasjoner, men også - selvfølgelig - om kart og kompass.

Les mer

Allereie i 1773 starta den første offisielle kartlegginga av Noreg. Mykje av denne historia er dokumentert i Kartverkets samlingar.

Les mer