Du må alltid skrive ut skjemaet og signere med penn i signaturfeltet før du gir det til kommunen. Kommunen sender skjemaet til tinglysing, sammen med eventuelle andre vedlegg og melding fra matrikkelen.
Veiledning utover det du finner nedenfor, får du hos kommunen hvor eiendommen ligger.
Kryss av for om arealet som overføres er bebygd eller ubebygd.
I mange tilfeller må du også kontakte kommunen for å undersøke om du må ta stilling til konsesjonsforholdet. Les mer om konsesjon
Bruk av areal/volum
Kryss av det som passer.
Type bolig
Kryss av det som passer.
Kjøpesum
Kjøpesummen er det mottakeren betaler for arealet som overføres. Kjøpesummen vil i de fleste tilfeller bestå av penger, men kan også bestå av andre verdier. Du må skrive den totale verdien av kjøpesummen i kroner. Hvis overdragelsen er en gave kan du skrive kr. 0,-.
Omsetningstype
Kryss av det som passer.
Dokumentavgift
Beløpet som står i dette feltet utgjør avgiftsgrunnlaget for beregning av dokumentavgift. Summen skal være arealets salgsverdi, også kalt markedsverdi. Markedsverdien er summen som arealet kunne blitt solgt for på det frie markedet i dag.
Fritak for dokumentavgift
Dersom du har krav på fritak for dokumentavgift må du skrive paragrafen der fritaksregelen står. Skriv noen stikkord om hva det gjelder, og legg ved nødvendig dokumentasjon. Les mer om dokumentavgift og hvilke fritak som finnes.
Side 2
Kryss av for det som passer. Hvis arealet som overdras er felles bolig for ektefelle eller registrerte partner, må ektefellen eller partneren samtykke til overdragelsen. Et eventuelt samtykke skal skrives i et eget felt under grunneiers underskrift i punkt 5.
Samboere
Samboere skal krysse "nei" i det første spørsmålet, og ikke besvare de to andre.
Signatur til den som gir ifra seg areal
Grunneieren til den eiendommen som gir fra seg areal skal signere her. Grunneier kan også gi fullmakt til en annen person.
Dette må du fylle ut dersom overdragelsen gjelder felles bolig, jamfør punkt 4.
Vitner
Her skal vitnene som bekrefter grunneierens underskrift signere. Hovedregelen er at to myndige personer som er bosatt i Norge skal bekrefte underskriften. Vitnene kan ikke være i nær slekt med den som mottar arealet.
Ja. Den som sender et dokument til tinglysing må oppgi sitt fødselsnummer (11 siffer), eventuelt organisasjonsnummer. Den som har grunnbokshjemmel til eiendommen det gjelder, og den som får en tinglyst rettighet i henhold til dokumentet som tinglyses, må også oppgi sitt fødselsnummer eller organisasjonsnummer på dokumentet. Kravet følger av tinglysingsforskriften § 4a.
E-posten er sendt