Caution
Oppdatert 2024-04-26

1. Vedlegg til FKB Fotogrammetriske registreringsinstrukser - versjon 5.0 - 2024.01.01

1.1. Innledning

FKB Fotogrammetriske registreringsinstrukser - versjon 5.0 2024-01-01 - ble tilgjengeliggjort i januar 2024 og ligger til grunn for FKB kartleggingsprosjekter gjennom Geovekst med datafangst i 2024. Det er siste versjon av disse dokumentene som er grunnlaget for inngåtte avtaler i kartleggingsprosjektene for 2024. Se FKB generell del, tabell 1 for en oversikt over siste/gjeldende versjoner av FKB produktspesifikasjoner og fotogrammetriske registreringsinstrukser.

Erfaringene fra prosjektene i 2023-sesongen tilsier at det behov for å presisere tolkning/håndtering av FKB 5.0 registreringsinstruksene på en del områder. Dette dokumentet samler disse presiseringene for hvert datasett og bør derfor leses sammen med de fotogrammetriske registreringsinstruksene ved gjennomføring av FKB kartleggingsprosjekter 2024.

Det presiseres at dette dokumentet kun har som formål å klargjøre/presisere innholdet i FKB registreringsinstruksene og ikke endre innholdet i disse dokumentene på noen måte.

Det vil være naturlig at justeringene/presiseringene som er beskrevet i dette dokumenten innarbeides i reviderte FKB registreringsinstrukser som vil bli benyttet i neste kartleggingssesong.

Linker:

1.2. Endringslogg

Tabellen under viser en oversikt over når vedlegget har blitt endret.

Dato Endringer

2024-04-26

Første versjon av vedlegg 2024

2. FKB Fotogrammetriske registreringsinstrukser

2.1. FKB-BygnAnlegg

Fotogrammetrisk registreringsinstruks for FKB-BygnAnlegg 5.0 er tilgjengelig på https://sosi.geonorge.no/registreringsinstrukser/FKB-BygnAnlegg/5.0/Fotogrammetrisk_2024-01-01/.

2.1.1. Presisering for registrering av gjerder

I tillegg til anleggsgjerder er det ikke aktuelt å registrere strømgjerder.

2.2. FKB-Ledning

Fotogrammetrisk registreringsinstruks for FKB-Ledning 5.0 er tilgjengelig på https://sosi.geonorge.no/registreringsinstrukser/FKB-Ledning/5.0/Fotogrammetrisk_2024-01-01/.

2.2.1. Presisering for registrering av Bardun.

Figur 5 er oppdatert for å presisere at barduner i alle tre retninger skal registreres. Ny figur som forklarere hvordan minstemål for bardun skal måles.

Bilde av bardun1
Figur 1. Illustrasjon av hvordan bardun skal registreres. Dersom flere barduner går i samme retning skal bare den høyeste og lengste bardunen registreres
Bilde av bardun2
Figur 2. Illustrasjon av hvordan minstemål for bardun skal måles. Minimum utstrekning i grunnriss 15 meter måles fra senter bardun til senter fot mast

2.3. FKB-Vann

Fotogrammetrisk registreringsinstruks for FKB-Vann 5.0 er tilgjengelig på https://sosi.geonorge.no/registreringsinstrukser/FKB-Vann/5.0/Fotogrammetrisk_2024-01-01/.

2.3.1. Presisering for registrering av vannobjekter med medium U.

Fotogrammetrisk instruks for FKB-Vann gir føringer om at FKB-Vann skal registreres så fullstendig som mulig. Disse føringene gjelder uavhengig av om det er bestilt opsjoner Stikkrenne og/eller Kulvert i FKB-BygningsmessigAnlegg. Dette innebærer at vannveger under bakken i stikkrenner og kulverter skal registreres både i FKB-Vann med medium U, og i FKB-BygningsmessigAnlegg når disse opsjonene er bestilt. Dette for at vannettverket skal bli registrert sammenhengende i FKB-Vann.

Bilde av medium U
Figur 3. Eksempel på vannobjekt med medium U registrert sammen med stikkrenne.

2.4. FKB-Veg

Fotogrammetrisk registreringsinstruks for FKB-Veg 5.0 er tilgjengelig på https://sosi.geonorge.no/registreringsinstrukser/FKB-Veg/5.0/Fotogrammetrisk_2024-01-01/.

2.4.1. Presisering for registrering av Skiltportal.

Setningen "Det er ikke nødvendig å registrere stolpene som skiltportalen er festet i." i kap.3.14 Tilleggsinformasjonen for fotogrammetrisk registrering, strykes fra registreringsinstruksen for å unngå misforståelser. Vi ønsker altså ikke disse typer stolper registrert.

2.4.2. Presisering for geometriforbedring av veglenker, der ny veglenke er under 50 meter.

I kap.5.2 Sletting av eksisterende veglenker, står det at det ikke er krav om etablering av vegflate i FKB-Veg. Dette gjelder kun eksisterende veglenker som ikke slettes eller ikke geometriforbedres. ALLE veglenker som geometriforbedres skal konsekvensrettes (vegflate og tilhørende avgrensningslinjer) i FKB-Veg, slik teksten i FKB-Veg kap.3.4 Objekttype: VegKjørende, Tilleggsinformasjon for fotogrammetrisk registrering, viser til. Unntak om avvik mellom veglenke i Elveg og "tiltenkt" flate i FKB-Veg er under +/- 10 meter.