Hjemmelserklæring i forbindelse med arv, skifte og uskifte
Dersom du skal overføre en fast eiendom som står tinglyst på en avdød person til arvingene ved privat skifte, må du bruke skjemaet "hjemmelserklæring ved arv og skifte". Det samme gjelder dersom arvingen sitter i uskiftet bo.
Skjema for hjemmelserklæring i forbindelse med arv, skifte og uskifte
Følg veiledningen nedenfor dersom du er usikker på hvordan hjemmelserklæringen skal fylles ut. Når du laster ned skjemaet må du lagre skjemaet på enheten du bruker før du fyller ut.
Dokumentet må skrives ut, signeres for hånd og sendes til oss i vanlig post. Du må sende hjemmelserklæringen i to eksemplarer. Enten en original og en kopi, eller to originaler.
Undersøk hva som er tinglyst før utfylling av hjemmelserklæring
Før du begynner å fylle ut skjemaet er det viktig å få en oversikt over hva som er tinglyst på eiendommen som avdøde eide. Det kan du gjøre ved å gå inn på nettsiden Se eiendom. Der får du blant annet informasjon om hvor stor andel av eiendommen avdøde eide, og om det er tinglyste heftelser i eiendommen.
Dette er en gratisløsning, men det kreves at du logger deg inn via en ID-portal, for eksempel MinID eller BankID.
Kommune, gårds og bruksnummer. Dersom eiendommen har seksjonsnummer og/eller festenummer må du også legge til det. Du søker slik: kommunenavn eller kommunenummer (4 siffer)-gårdsnummer og bruksnummer, eventuelt festenummer eller seksjonsnummer.
Eksempelsøk: Oslo-1/100.
Dersom du er usikker på adressen eller gårds- og bruksnummeret, kan du også lete deg frem i kartet på nettsiden www.norgeskart.no
Personer som arver en eller flere eiendommer, må i mange tilfeller registrere egenerklæring om konsesjonsfrihet eller søke om konsesjon hos kommunen.
Det er viktig at du undersøker om det er krav om registrering av konsesjonsforholdet før du sender dokumentene til tinglysing. Du må ta kontakt med kommunen som eiendommen ligger i for registrering, og mer informasjon. Dersom et nødvendig konsesjonsforhold ikke er registrert, vil dokumentene bli returnert uten tinglysing.
Videresalg av arvet eiendom
Dersom det er flere arvinger, men kun noen av arvingene skal overta eiendommen må det også fylles ut et skjøte. Dere kan sende skjøtet i samme konvolutt som hjemmelserklæringen. Da er det kun den personen som skal overta eiendommen på skjøtet, som må undersøke om de må ta stilling til konsesjonsforholdet.
Dette gjelder også i tilfeller der eiendommen overføres til noen andre enn arvingene.
Hjelp til utfylling
Skriv navn, adresse og fødselsnummer (11 siffer), eventuelt organisasjonsnummer til den som sender inn hjemmelserklæringen til tinglysingen. Innsenderen får det ferdig tinglyste dokumentet i posten, sammen med faktura på tinglysingsgebyr og eventuelt dokumentavgift. Det er ikke gebyr eller dokumentavgift ved tinglysing av hjemmelserklæring i forbindelse med uskifte. Les mer om kostnader ved tinglysing.
Kontaktinformasjon
Skriv gjerne telefonnummeret ditt eller e-postadressen din i et følgebrev. Da kan vi enkelt kontakte deg, dersom vi har spørsmål til saken din.
Eiendomsinformasjon
Her skal du skrive informasjon om den eiendommen som skal overdras fra den avdøde. Du skal fylle ut feltet for kommunenummer, kommunens navn, gårdsnummer og bruksnummer. Dersom eiendommen er tildelt et festenummer eller seksjonsnummer, må du også skrive disse numrene.
Ideell andel
I feltet ”Ideell andel”, skal du skrive hvor stor brøkdel av eiendommen avdøde eide.
Omsetningen gjelder bygg på festet grunn
Kryss av det som passer.
Beskaffenhet
Her skal du velge om det er bygninger på eiendommen eller ikke. Dersom eiendommen ikke har bygninger eller er større enn to mål, må du undersøke om du må ta stilling til konsesjonsforholdet.
Dette feltet skal du bare fylle ut hvis arvingene må betale dokumentavgift. Før opp verdien for den ideelle andel av arven som er dokumentavgiftspliktig. Dokumentavgiftsgrunnlaget fastsettes etter eiendommens markedsverdi på tinglysingstidspunktet.
Her skriver du fødselsnummeret (11 siffer) og navnet til avdøde.
Her krysser du av for hvilket dokument som blir brukt til å dokumentere hvem som er arvinger. Hvis den avdøde skrev et testament, skal en rett kopi eller originalen legges ved.
Fyll ut arvingen(es) navn og fødselsnummer (11 siffer) i henhold til skifte- eller uskifteattesten og eventuelt testament. Dersom det er et foretak som har mottatt arv etter den avdøde skal organisasjonsnummeret til foretaket påføres.
Andel
Andel påføres i brøk, og betyr hvor stor del av eiendommen som overføres til hver arving, etter arvelovens bestemmelser. For eksempel: Dersom avdøde var tinglyst eier av hele eiendommen, og det er to arvinger med like stor arverett, skal du skrive 1/2 i feltet for "ideell andel". Summen av disse brøkene i punkt 4 skal være den samme som i punkt 1.
Vedlegg dersom det er plassmangel
Dersom det ikke er plass til alle arvingene i punkt 4, kan du lage et eget vedlegg til dokumentet.
Skriv ”Se eget vedlegg” i punkt 4, og vedlegget merk vedlegget med ”Vedlegg til punkt 4”. Vedlegget kan du stifte på hjemmelserklæringen.
Overføre den avdødes eiendom til noen av arvingene
Hvis arvingene blir enige om at en av dem skal overta eiendommen alene, må de i tillegg fylle ut et skjøte.
Signatur til arving(ene)
Dette feltet skal signeres av alle arvingene som har påtatt seg ansvaret i følge skifteattesten, dette står i uthevet skrift nederst på skifteattesten. Eventuelt en arving som har fått fullmakt fra de andre arvingene. Dersom dokumentet blir signert etter fullmakt, må fullmakten(e) også sendes inn.
Dersom du er arving eller kan opptre på vegne av arvingen kan du sende en e-post til tinglysing@kartverket.no og be om denne informasjonen. Du må legge ved nødvendig dokumentasjon.
Ja, hovedregelen er at eiendommer er konsesjonsbelagt. I mange tilfeller kan man fylle ut egenerklæring om konsesjonsfrihet, og ikke søke om konsesjon. Dette må du avklare med kommunen før du sender dokumentene for tinglysing hos Kartverket.
Nei. Kartverket kan ikke hjelpe deg med dette. Du må få hjelp av noen som er flinke til å regne brøk, eller bruke en brøkkalkulator på nettet.
Du må avklare konsesjonsforholdet på eiendommen med kommunen før du sender dokumenter for tinglysing.
Når skjøter eller andre hjemmelsdokumenter er mottatt for tinglysing vil tinglysingsmyndigheten kontrollere om det er registrert egenerklæring om konsesjonsfrihet eller et konsesjonsvedtak på eiendommen. Dette skal være registrert i matrikkelsystemet hos kommunen, slik at det er synlig for Kartverket.
Det kan være nødvendig å avklare konsesjonsforholdet ved tinglysing av bruksretter eller festeretter som skal gjelde i mer enn 10 år.
Når du overfører eiendom som gave, forskudd på arv eller av en annen grunn der kjøpesummen er lavere enn salgsverdien, må du fremdeles betale dokumentavgift av salgsverdien til eiendommen.
E-posten er sendt